• Välj län: Hela Sverige
 • Byt

  Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

  Välj län nu

  Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

  Välj län nu
  Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Jämställdhet i fokus på festivalscen för ny hårdrock

För 15:e året i rad arrangerar Studiefrämjandet sin Nemisscen på Sweden Rock Festival. Nemis (New Music In Sweden) är livescenen för ny svensk musik och ännu oetablerade artister. Torsdagen den 9 juni är det dags för gig. Då uppträder åtta artister från olika delar av landet.

Nemis fokuserar på jämställdhet

Nemis är sedan länge ett självklart inslag på många svenska festivaler. Scenen på Sweden Rock Festival är också den mest långlivade av alla. Hälften av de utvalda artisterna ska vara jämställda, kvinnodominerade eller frontas av en kvinna. Detta är ett mål som nu uppfylls ännu en gång!

– Vi har fått ihop en grym blandning av olika subgenres. Dessa är verkligen bevis på att hårdrocken fortfarande lever och frodas, säger Emma Heimersson, utvecklingsledare för musikverksamheten inom Studiefrämjandet.

Artister från hela landet

På scenen 9 juni står Honeyburst (Halmstad), Mass Worship (Stockholm), Elden (Karlstad), Agonize the Serpent (Falkenberg), Browsing Collection (Skövde), Hexed (Uppsala), Metalite (Stockholm) och Death By Horse (Malmö).

– Att samarbeta med Studiefrämjandet är vårt sätt att hjälpa nya ”upcoming band” som vill visa upp sig för hårdrockspubliken. Nemis är fortfarande är ett väldigt populärt inslag på festivalen, säger Sofia Lindqvist Lacinai, marknadschef och vice VD på Sweden Rock Festival.

Unga tjejer bjuds in till rock-kollo

Utöver festivalscenen samarbetar Studiefrämjandet och Sweden Rock Festival också kring Sweden Rock-kollo 5-9 juni. Kollot riktar sig till unga tjejer (14-17 år) och uppmuntrar, stödjer och främjar tjejer som vill spela hårdrock. Läs mer om kollot här!

Om artisterna

Death By Horse

Skånska Death By Horse går in för refrängstark punk och bildades 2015. Debutalbumet ”This too shall pass” utgavs digitalt 2016 och blev en stor framgång, följd av en fysisk release 2018. 2019 kom uppföljaren ”Reality hits hard” som blev en ännu större favorit hos både publik och kritiker. Bandet har även flera Europaturnéer i ryggen med bland andra Agnostic Front och Teenage Bottlerocket. Lyssna på Spotify:

Metalite

Stockholmska Metalite spelar refrängstark melodisk metal med influenser från det tidiga 00-talets trancesound. Medlemmarna har meriter från band som Captain Black Beard, Imber och Castillion. Bandet har två album i ryggen, ”Heroes in time” (2017) och ”Biomechanicals” (2019), den sistnämnda debut för nuvarande sångerskan Erica Ohlsson och båda producerade av legendaren Jacob Hansen.

Browsing Collection

Sveriges fetaste käftsmäll stavas Browsing Collection. Med sin svängiga och metalinfluerade punkrock bjuder de in till energisk show som inte lämnar någon utan svett, nackspärr eller söndervrålad strupe. Denna fartfyllda Skövdekvartett som alltid ger 110% på scen har inte bara hunnit ta emot Framtidens Musikpris, flera STIM-stipendium, skrivit musik till SVT och vunnit stora musiktävlingar utan också frälst publik på landets största festivaler samt turnerat runt om i Europa och Sydkorea. 2018 släpptes “Don’t Want To Dance”, plattan som innebar startskottet för bandets nya sound och som blev hyllad världen över för sin attityd och energi. I mars 2020 följdes den upp av bandets efterlängtade in-i-kaklet-producerade fullängdare “Cyber Space Buffet”, både svängigare och fetare än någonsin! Browsing Collection är också årligen aktuella med sitt flitiga arbete med Sweden Rock Kollo - lägret som i samarbete med Sweden Rock och Studiefrämjandet ifrågasätter musikbranschens strukturer och banar väg för framtidens rockstjärnor

Hexed

Hexed från Uppsala spelar mörk och melodisk metal med progressiva inslag och manlig growlsång som komplement till utomordentliga leadsångerskan Tina Gunnarsson. Bandet bildades 2015 och har inte legat på latsidan: de har i tur och ordning släppt tre singlar, en ep, och debutalbumet ”Netherworld” (2018). De har också skaffat sig ett rykte som bra liveband och album nummer två är redan på väg.

Elden

Elden från Karlstad står för tunga riff, snygga refränger och sväng inspirerade av Mastodon, Baroness, The Sword samt 70- och 80-talet. De bildades 2012 och ep:n ”Atlas” kom 2015. Elden fann sitt sound på allvar på debutalbumet ”Death & fear”, som också vann stor uppskattning. I januari 2020 kom så deras första platta för Fuzzorama Records: ”Nostromo”, baserad på rymdens mörker, oändlighet och kyla.

Honeyburst

Honeyburst från Halmstad bildades 2017 som powertrio men är numera en kvartett med Hammondorgel. Deras sound är, kanske inte helt överraskande, influerat av det tidiga 70-talet och namn som Beck Bogert & Appice, Deep Purple, ZZ Top och Black Sabbath. Debutalbumet ”Space and time” släpptes i september 2019 och det är ett verk där sväng och positiv atmosfär är honnörsord.

Mass Worship

Mass Worship från Stockholm spelar mörk och brutal metal, vars smutsiga old school-sound med deathcrust-inslag kombineras med influenser från modern metal. Bandet bildades så sent som 2018 av medlemmar med mångårig erfarenhet från scen och studio, och debutalbumet ”Mass Worship” som utgavs i oktober 2019 har redan fått underjorden att surra intresserat.

Agonize The Serpent

Agonize The Serpent från Falkenberg spelar energisk metalcore med rötterna i melodisk death metal. Låtarna från senaste släppet "Through the Eyes of a Serpent" har över 500,000 streams på och har väckt genslag även internationellt. Live har de fått visa framfötterna tillsammans med band som The Unguided, Corroded och Lillasyster.

Om Studiefrämjandet och Nemis

Studiefrämjandet är ett av Sveriges största studieförbund. Vi är partipolitiskt och religiöst obundna och varje år samlas över 200 000 deltagare i våra studiecirklar och kurser.

Nemis står för New Music In Sweden och är Studiefrämjandets livescen för ny musik i Sverige som lyfter fram ännu oetablerade artister på landets bästa scener. Nemis har funnits sedan 2006 och finns bland annat på festivalerna Putte i Parken, Sweden Rock, Future Echoes, Subkultfestivalen och Gefle Metal.

 • Text: Daniel Forsberg
 • Senast ändrad: 2 juni 2022
Porträttbild
Emma Heimersson Förbundschefsstöd