Mat, mark och mångfald
Förlusten av biologisk mångfald är en av de största utmaningarna vi står inför idag. Förändringarna är tydliga och synliga för blotta ögat, och det råder bred enighet om att något måste göras - men vad?
Ett viktigt steg är att samlas och diskutera de målkonflikter som finns i dagens matsystem.
Tillsammans med Naturskyddsföreningen och Ekologiska lantbrukarna har vi tagit fram en studieplan som kan ligga till grund för en studiecirkel där du tillsammans med andra kan starta diskussioner och hitta lösningar.
Ladda ner studieplanen Mat, mark och mångfald
Nyfiken och vill veta mer?
Vill du delta i en studiecirkel eller kanske starta en studiecirkel?
Fyll i en intresseanmälan så hör vi av oss om när, var och hur eller svarar på dina funderingar!
Ur förordet till Mat, mark och mångfald
Förlusten av biologisk mångfald är en av de största samtida utmaningarna. Förändringarna är påtagliga och synliga med blotta ögat, och det finns en stor samsyn kring att något måste göras.
Förlusten av biologisk mångfald leder bland annat till färre pollinerande insekter, sämre resistens mot klimatförändringarna och fattiga jordar. Samtidigt är förändring aldrig enkel.
Vägen framåt kräver ett helhetsgrepp. Ett rikt odlingslandskap utgör basen i ett resilient livsmedelssystem och det förutsätter en mångfald av livskraftiga lantbruks- och livsmedelsföretag i hela landet.
Bonden behöver få bättre betalt, både för sina produkter och för miljömässiga mervärden. Det måste bli lönsamt att bruka hållbart och värna om biologisk mångfald.
Louise Karlberg, Naturskyddsföreningen
Erika Olsson, Ekologiska Lantbrukarna