• Välj län: Hela Sverige
  • Byt

    Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

    Välj län nu

    Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

    Välj län nu
    Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Skogsträdgården

Härma naturen när du planerar din trädgård och du kommer att få mycket att skörda samtidigt som du gör något bra för djuren och naturen. Vår studieplan Skogsträdgården visar dig hur det går till.

Ladda ned studieplanen: Skogsträdgården


Skogsträdgården – odla ätbart överallt blev årets trädgårdsbok 2018. Boken är skriven av Philipp Weiss, författaren bakom Skogsträdgårdsbloggen, och miljövetaren Annevi Sjöberg. Det är en tjock faktabok som beskriver allt du behöver veta och lite till för att förvandla din trädgård till en skogsträdgård full med nyttiga grönsaker och vackra blommor nästan året runt.

I boken beskrivs en skogsträdgård så här: ”...ett odlingssystem som härmar naturliga ekosystem, med målet att skapa en odling rik på biologisk mångfald, motståndskraftig, produktiv och relativt stabil.”

För att du lätt ska komma igång med skapande av din egna skogsträdgård har vi utifrån Skogsträdgården – odla ätbart överallt tagit fram studieplanen Skogsträdgården som i fem steg snabbt lär dig grunderna:

  1. Vad är en skogsträdgård
  2. Planera trädgården
  3. Skapa trädgården
  4. Sköt om trädgården
  5. Föröka växterna

Studieplanen Skogsträdgården är skriver av Hanna Helin, trädgårdsmästare och permakulturdesigner samt tidigare elev till Philiph Weiss. Hanna Helin har omvandlat sin egna tidigare väldigt vanliga trädgård till en trädgård full av liv och ätbara växter.

En skogsträdgård i Sverige har lövskogen och lunden som förebild. Målet är att få en så självskötande trädgård som möjligt. En trädgård där en mångfald av växter planteras så de kan samspela och stötta varandra och på sikt klara sig själva utan trädgårdsmästare.

Läs mer om odling på Philip Weiss blogg Skogsträdgårdsbloggen.

Läs mer om Studiefrämjandets verksamhet inom odling!