• Välj län: Hela Sverige
 • Byt

  Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

  Välj län nu

  Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

  Välj län nu
  Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Trollsländor i Norden

I denna studiecirkel får du lära dig allt om trollsländor - hur länge de lever, hur de parar sig, jagar, flyger, ändrar färg och när och var de finns. Inte minst får du veta hur du kan skilja på de olika arterna i Sverige.

Ladda ned studieplanen

Studieplan Nordens trollsländor 2023

Studieplanen bygger främst på boken Nordens trollsländor, som är den senast utkomna och mest omfattande boken om trollsländor i Sverige. Du får också litteraturtips om trollsländor och länkar till föreningar och organisationer där du kan fördjupa ditt intresse ännu mer.

Trollsländor i Norden är skriven av Magnus Billqvist, verksamhetskoordinator hos Naturskyddsföreningen och ordförande i Trollsländeföreningen.

Nyfiken på trollsländor?

Trollsländorna är våra största insekter och i många fall oerhört vackra; skimrande i grönmetallic, mosaiktecknade i pasteller eller röda som blod. Många är vi som har minnen av trollsländor från badbryggan på sommaren, eller har haft en trollslända som kommit in i uterummet. Kanske har katten släpat in en trollslända?

Trollsländor är fängslande och fascinerande att följa, inte minst när de far genom luften och utför de mest häpnadsväckande manövrar. De pilar fram och åter, upp och ned, står stilla i luften medan de jagar mat eller försvarar sitt revir mot artfränder.

Trollsländor är knutna till våtmarker men är otroligt duktiga flygare och kan därför påträffas i stort sett var som helst. Genom att göra din trädgård attraktiv för trollsländor ger du dig själv chansen att njuta av dem hemmavid, samtidigt som du ger även andra djur ett livs-utrymme.

Anlägger du dessutom en damm, ja då har du skapat ett element i din trädgård som både du och en myriad av djur och växter har glädje av året om – inte minst trollsländor!