• Välj län: Hela Sverige
 • Byt

  Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

  Välj län nu

  Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

  Välj län nu
  Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Närodlat, fjärran odlat och planetens gränser

Gunilla Almered talar om sårbarheten i våra matsystem. Alzoubi Farm berättar om hur han blev Göteborgs största ekologiska producent av grönsaker och Elinor Askmar presenterar vitlöksupproret.

Sårbarheten i våra matsystem och hur skulle det kunna se annorlunda ut

Gunilla Almered professor i Humanekologi ger perspektiv på våra Matsystem. Ett matsystem är alla stegen från jord till bord och allt däremellan. Huvuddelen av vår man produceras inte längre nära vi bor och vi har inte heller några lager med mat utan allt bygger på att vi har säkra system för leverans. 

Gunilla visar på hur beroende Sverige är av import av mat och talar om svårigheten att veta om maten produceras inom planetens gränser. Hon lyfter också vilka möjligheter Göteborg har att öka sin egen produktion av mat och vilka fördelar det skulle ha. Gunilla bjuder också på praktiska konsumenttips. 

Alzoubi farm - att odla lokalt

Hakim al Alzoubi berättar om sin resa från att vara ny i Sverige till att bli Göteborgs största ekologiska grönsaksproducent på några år. Hakim och hans bror kom från Syrien till Sverige 2015. 2017 fick Hakim och hans bror arrendera 1,5 hektar odlingsmark från kommunen och sedan dess har deras odlingar successivt ökat. Mycket har de fått lära sig genom att prova sig fram, vädret har varit bland det svåraste att förstå sig på. 

Vitlöksuppropet

Elinor Askmar presenterar vitlöksuppropet i samarbete med Omställningsnätverket och uppmuntrar alla att gå ut och plantera vitlök. Plantera vitlöken, fotografera och lägg bilden på sociala media med taggen #vitlöksuppropet. 

På det viset uppmärksammar vi tillsammans att maten inte behöver komma från andra sidan jorden och att den mat som kan odlas i Sverige borde vara den mat vi köper och äter. I dag kommer vitlöken i våra butiker ofta från Kina eller Sydamerika men det är inte nödvändigt. 

Se hela föreläsningen från Västra Götalands hållbarhetsfestival och Grön scen här på Facebook.