Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Syra kål och gör äppelcidervinäger

Endast cirkeln

Syra kål och gör äppelcidervinäger

Miljana Ristic och Elvan Karagöz går igenom hur man syrar vitkål och gör äppelcidervinäger

Efter genomgången gör ni egna inläggningar.

Tag med 2 st 2-3 liters glasburkar med lock, 2 kg vitkålshuvud och 2 kg äpplen eller ange i anmälan så ordnar vi råvara.

Anmäl senast 7/10 t Stf. Lunch t självkostnadspris och betalas på plats.

Plats: Sibbarpsv. 587 Näsum (f.d. Pensionat Strömbacken)

Kontakt: Anita Gunnarsson (076-76 38 44 8)

Kort info: Att syra tex kål innebär att man skapar rätt miljö för mjölksyrebakterier att omvandla socker i kålen till mjölksyra, vilket konserverar och ger den syrliga smaken. Strimlad vitkål blandas med salt, vanligtvis 1,5–2 % av vikten, och knådas tills vätska frigörs. Den pressas därefter ner i en tätslutande burk så att kålen täcks helt av sin egen lag och får stå svalt i 2–4 veckor för att jäsa.

Kontakt

Mari Graneskog
Folkbildningsutvecklare Natur, Djur & Miljö
Kristianstad
mari.graneskog@studieframjandet.se
073-942 36 46

Miljana Ristic och Elvan Karagöz går igenom hur man syrar vitkål och gör äppelcidervinäger

Anmäl dig

Efter genomgången gör ni egna inläggningar.

Tag med 2 st 2-3 liters glasburkar med lock, 2 kg vitkålshuvud och 2 kg äpplen eller ange i anmälan så ordnar vi råvara.

Anmäl senast 7/10 t Stf. Lunch t självkostnadspris och betalas på plats.

Plats: Sibbarpsv. 587 Näsum (f.d. Pensionat Strömbacken)

Kontakt: Anita Gunnarsson (076-76 38 44 8)

Kort info: Att syra tex kål innebär att man skapar rätt miljö för mjölksyrebakterier att omvandla socker i kålen till mjölksyra, vilket konserverar och ger den syrliga smaken. Strimlad vitkål blandas med salt, vanligtvis 1,5–2 % av vikten, och knådas tills vätska frigörs. Den pressas därefter ner i en tätslutande burk så att kålen täcks helt av sin egen lag och får stå svalt i 2–4 veckor för att jäsa.

Kontakt

Mari Graneskog
Mari Graneskog Folkbildningsutvecklare Djur-Natur
Skicka e-post
073-942 36 46