• Välj län: Hela Sverige
 • Byt

  Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

  Välj län nu

  Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

  Välj län nu
  Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu
 • Start
 • Filmkarusellen 2024 har gått i mål

Filmkarusellen 2024 har gått i mål

Lördagen 18 maj var det äntligen dags för finalvisningen av Filmkarusellen på Cnema i Norrköping. I salongen befann sig både nyfikna åskådare samt nervösa och stolta filmskapare. Sedan starten i mars har Studiefrämjandet och Film i Östs nya satsning Filmkarusellen rullat på. Tre filmteam med filmskapande ungdomar har jobbat med och färdigställt varsin helt ny kortfilm.

Så gick Filmkarusellen till

De tre filmteamen har under hela våren stöttats av Studiefrämjandet och jobbat med sitt filmskapande. Under den första träffen 17 mars fick de tre teamen varsin ryggsäck innehållande utrustning och instruktioner inför sina kommande filmprojekt. Utmaningen var att skapa varsin film med meningen ”ett oväntat möte” som inspiration. Utöver det hade teamen fritt kreativt spelrum att producera en kortfilm om max 10 minutear. Till sin hjälp fick varje team 2000 kr att nyttja i sina projekt samt regelbunden coachning under karusellperioden.

Under finalvisningen lördag 18 maj bjöds publiken på de tre fantastiska kortfilmerna Dröm vidare, Pionvägen 28 och Brevinkastet. Det var spännande att se hur temat "ett oväntat möte" hade gestaltats på tre helt olika sätt.

– Vi är så otroligt glada och stolta över våra tre filmteam. Den kreativitet och det självständiga arbete som de här ungdomarna visat prov på har imponerat stort på oss. Ribban är satt högt inför framtida Filmkaruseller och det känns superskönt att satsningen föll så väl ut, säger Elias Dahlgren från Studiefrämjandet som tillsammans med Lina Steén har projektlett Filmkarusellen.

Förutom entusiastiska projektledare fanns också stolta och imponerade föräldrar i biosalongen i lördags. Även de berättade hur de slagits av hur duktiga och ambitiösa ungdomarna varit.

Mer filmskapande väntar

Alla tre filmteam berättade under visningen att de fått blodad tand för filmskapande och att de ser fram emot att fortsätta skapa film. Och fler möjligheter finns verkligen. I höst är det dags för kortfilmstävlingen Guldsvanen. Även den arrangeras av Studiefrämjandet och Film i Öst. Där kommer alla tre filmer från Filmkarusellen tävla om att kvala in till Kortfilms-SM i Trollhättan under Novemberfestivalen.

Utöver Guldsvanen hålls även Noomaraton i september. Där tävlar man i att skapa en film under 24 timmar. Studiefrämjandet erbjuder även fortsatt stöd genom studiecirklar i film.

– Vi ser med spänning fram emot vad de unga begåvningarna kommer att skapa i framtiden, säger Elias Dahlgren.

Om Filmkarusellen

Filmkarusellen är en satsning av Studiefrämjandet Östergötland i samarbete med Film i Öst, skapat för unga filmskapare mellan 13 och 18 år i Östergötland. Projektet syftar till att främja utvecklingen av unga talanger inom filmproduktion genom att erbjuda utrustning, budget och coachning för att skapa kortfilmer. Fokus ligger på lärande, utveckling och glädje i filmskapandet.

Läs mer om Filmkarusellen här!

Vill du göra en egen film?

Kontakta Elias eller Lina för mer information och för att starta en studiecirkel i filmskapande.

Elias Dahlgren
Elias Dahlgren Verksamhetsutvecklare
Lina Steén
Lina Steén Verksamhetsutvecklare