• Välj län: Hela Sverige
 • Byt

  Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

  Välj län nu

  Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

  Välj län nu
  Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu
 • Start
 • Filmkarusellen – en ny plattform för unga filmskapare

Filmkarusellen – en ny plattform för unga filmskapare

Efter framgångarna med musikturnén Livekarusellen och dansturnén Danskarusellen, presenterar Studiefrämjandet Östergötland i samarbete med Film i Öst den spännande satsningen Filmkarusellen. Syftet är att inspirera och stödja ungdomar i åldern 13–18 år med passion för film.

Målgrupp och fokus

Målgruppen för Filmkarusellen är ungdomar i Östergötland som vill lära sig att använda filmens magiska värld för att skapa sina berättelser. Det är ingen tävling. Fokus ligger på utveckling, lärande och att ha roligt med filmskapandet.

– Det känns fantastiskt roligt att vi tillsammans med Film i Öst har möjlighet att göra den här satsningen för unga filmskapare. Jag hoppas att många tar chansen att ansöka om en plats, säger Lina Steén, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet Östergötland.

Ansökan och deltagande

Ansökningsperioden för Filmkarusellen är öppen. Vi har begränsat antal platser och söker främst filmskaparteam bestående av 3–5 personer. Varje team får utrustning, coachning och en budget för att under karusellens gång förvandla sina idéer till magi på vita duken. Man kan också ansöka enskilt för att sättas ihop med andra sökande. Sista ansökningsdag är 10 mars.

Genomförande

Filmkarusellen kickar igång 17 mars på Arbis i Linköping. Då sker också en inspirationsföreläsning med Vidar Olsson, filmskapare och vinnare av Lego Masters Sverige 2021. Under våren coachas sedan deltagarna via fler träffar – både fysiska och digitala. Filmkarusellen avslutas i maj på Cnema i Norrköping med en galakväll och visning av alla de skapade filmerna.

Mer filmskapande i framtiden

Efter Filmkarusellen är de unga filmskaparna redo för andra filmprojekt som exempelvis kortfilmstävlingarna Guldsvanen och Noomaraton. Studiefrämjandet erbjuder även fortsatt stöd genom studiecirklar i film.

För mer information och ansökan, kolla in studieframjandet.se/filmkarusellen.

 • Text: Daniel Forsberg
 • Senast ändrad: 9 februari 2024
Lina Steén
Lina Steén Verksamhetsutvecklare
Elias Dahlgren
Elias Dahlgren Verksamhetsutvecklare