Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Grundkurs i att mjölksyrejäsa grönsaker

Syrade grönsaker i glasburkar

Grundkurs i att mjölksyrejäsa grönsaker

Lär dig mathantverket att förädla grönsaker med hjälp av mjölksyrejäsning/fermentering!

Mjölksyrning av grönsaker är en förädlings- och konserveringsmetod med gamla anor, långt innan konservburkar och frysar intog våra skafferier och kök. Idag kan man säga att det är en både klimatsmart och energisnål metod. Man mjölksyrar grönsaker och växtdelar för att bevara och förädla maten.

Innehåll

Syrningsprocessen gör grönsakerna mer lättsmälta och nyttigare. Under kursen får du lära dig grunderna för mjölksyrejäsning, både teoretiskt och praktiskt. Vi syrar kål och rotfrukter och provar olika kryddningar. Du får lära dig hur man syrar steg för steg, vilka ingredienser/parametrar som måste ingå och hur processen i burkarna fortskrider innan det blir en färdig produkt. Mjölksyrejäsning är en klimatvänlig konserveringsmetod och kräver inga speciella lagringsförutsättningar. Men det tar tid innan du kan smaka på dessa goda och nyttiga produkter, men sedan har de en mycket lång hållbarhet.

Du kommer att göra tre stycken 1 liters glasburkar med ca 2,7 kg syrade grönsaker. Vi samtalar om syrningens teori och våra erfarenheter av mjölksyrning.

Adriana Jerlström-Maj

Adriana har många års erfarenhet av att syra grönsaker för privat bruk men tog steget att starta firma och syra för försäljning hösten 2016 efter att ha varit på kurs på Eldrimner resurscentrum för mathantverk. Adriana har vunnit guld respektive silver för sina kimchisyrningar på SM i mathantverk 2018 respektive 2019! Hon har lett egna grundkurser sedan 2018 och är regelbunden kursassistent på Eldrimnerkurser i att mjölksyra grönsaker, kurser som leds av Eva Gustavsson, Solsyran, Hansjö, Orsa.

Vad ingår i kursen

I priset ingår allt du behöver för att delta i kursen.

Även sopplunch ingår, där du kommer får smaka en bred palett av olika syrningar som Adriana har tillverkat.

Anmälan

Kursen startar vid minst tre stycken deltagare. 

När vi har mottagit din anmälan kommer du få en bekräftelse på att anmälan har nått våra system.

Sista anmälningsdag är fredagen den 31e oktober.

Pris

Deltagaravgiften är 1350kr. Medlemmar i Örebro Norra Trädgårdsförening deltar till ett reducerat pris på 1100kr. Medlemmar har förtur till kursen t.om. den 1e oktober.

Ej medlem, men vill bli? Klicka här!

Hållbart arrangemang

I detta arrangemang serverar vi endast ekologiskt kaffe och undviker engångsförpackningar. Inga kemikalier används under kursen.

Alla grönsaker till kursen och ingredienser till fikat och lunchen kommer från KRAV-märkta gårdar.

Kontaktinformation

Vid fler ingående frågor om kursen, kontakta Adriana Jerlström-Maj.

Mailadress: ajm.i.vasselhyttan@telia.com

Välkommen med din anmälan!

 

 

Kontakt

Sanna Henriksson
Folkbildningsutvecklare Natur & Miljö
sanna.henriksson@studieframjandet.se

Lär dig mathantverket att förädla grönsaker med hjälp av mjölksyrejäsning/fermentering!

Anmäl dig

Mjölksyrning av grönsaker är en förädlings- och konserveringsmetod med gamla anor, långt innan konservburkar och frysar intog våra skafferier och kök. Idag kan man säga att det är en både klimatsmart och energisnål metod. Man mjölksyrar grönsaker och växtdelar för att bevara och förädla maten.

Innehåll

Syrningsprocessen gör grönsakerna mer lättsmälta och nyttigare. Under kursen får du lära dig grunderna för mjölksyrejäsning, både teoretiskt och praktiskt. Vi syrar kål och rotfrukter och provar olika kryddningar. Du får lära dig hur man syrar steg för steg, vilka ingredienser/parametrar som måste ingå och hur processen i burkarna fortskrider innan det blir en färdig produkt. Mjölksyrejäsning är en klimatvänlig konserveringsmetod och kräver inga speciella lagringsförutsättningar. Men det tar tid innan du kan smaka på dessa goda och nyttiga produkter, men sedan har de en mycket lång hållbarhet.

Du kommer att göra tre stycken 1 liters glasburkar med ca 2,7 kg syrade grönsaker. Vi samtalar om syrningens teori och våra erfarenheter av mjölksyrning.

Adriana Jerlström-Maj

Adriana har många års erfarenhet av att syra grönsaker för privat bruk men tog steget att starta firma och syra för försäljning hösten 2016 efter att ha varit på kurs på Eldrimner resurscentrum för mathantverk. Adriana har vunnit guld respektive silver för sina kimchisyrningar på SM i mathantverk 2018 respektive 2019! Hon har lett egna grundkurser sedan 2018 och är regelbunden kursassistent på Eldrimnerkurser i att mjölksyra grönsaker, kurser som leds av Eva Gustavsson, Solsyran, Hansjö, Orsa.

Vad ingår i kursen

I priset ingår allt du behöver för att delta i kursen.

Även sopplunch ingår, där du kommer får smaka en bred palett av olika syrningar som Adriana har tillverkat.

Anmälan

Kursen startar vid minst tre stycken deltagare. 

När vi har mottagit din anmälan kommer du få en bekräftelse på att anmälan har nått våra system.

Sista anmälningsdag är fredagen den 31e oktober.

Pris

Deltagaravgiften är 1350kr. Medlemmar i Örebro Norra Trädgårdsförening deltar till ett reducerat pris på 1100kr. Medlemmar har förtur till kursen t.om. den 1e oktober.

Ej medlem, men vill bli? Klicka här!

Hållbart arrangemang

I detta arrangemang serverar vi endast ekologiskt kaffe och undviker engångsförpackningar. Inga kemikalier används under kursen.

Alla grönsaker till kursen och ingredienser till fikat och lunchen kommer från KRAV-märkta gårdar.

Kontaktinformation

Vid fler ingående frågor om kursen, kontakta Adriana Jerlström-Maj.

Mailadress: ajm.i.vasselhyttan@telia.com

Välkommen med din anmälan!

 

 

Kontakt

Sanna Henriksson Folkbildningsutvecklare Natur & Miljö

Liknande kurser inom Matlagning i Örebro län