Studiefrämjandet kan bryta mönster av psykisk ohälsa och isolering
Läs en intervju med förbundschef Gustav Öhrn om Studiefrämjandets folkbildande roll. En roll som blivit ännu viktigare i spåren av coronapandemin då fler påverkas av isolering, social distansering och förlorat arbete.
Studiefrämjandet har en aktiv roll i att bryta utanförskap, segregation och isolering, säger förbundschefen Gustav Öhrn.
Under en lång tid har Studiefrämjandet arbetat med att ställa om mycket av sitt kursutbud så att kurserna går att genomföra på distans, ett arbete som påskyndats under den pågående pandemin. På så vis kan Studiefrämjandet nå ut till personer som tidigare inte nåtts till exempel de med social fobi, småbarnsföräldrar eller boende på glesbygden.
Studiefrämjandet satsar även stora resurser på kompetensutveckling hos cirkelledare genom att ge dem nya pedagogiska verktyg för den digitala framtiden.
Med hjärtat i ett varierat kursutbud
Den psykiska ohälsan växer i samhället. Studiefrämjandet lyckas nå alla ålderskategorier, även de unga killarna, de utrikesfödda och de ensamma äldre. Totalt samlar Studiefrämjandet över 200 000 deltagare i sina studiecirklar och kurser varje år.
– Att prata om svåra saker i en trygg miljö gör mycket för människor. Genom distanskursen Aktivt hopp får deltagaren ett tillåtande rum med möjlighet att möta alla känslor och existentiella frågeställningar, säger Gustav.
Han lyfter även upp kursen KonstPaus som riktar sig mot riskgrupper, de i karantän eller de med behov av nya sociala kontakter. Kursen ger tillfällen att skapa konst tillsammans och bredvid andra.
Vidare beskriver han språk- och skrivkurserna som viktiga pusselbitar då många finner ett sammanhang men även får hjälp att skriva ett CV som hjälper till anställning.
Skyddsnät innan det går för långt
– Det är viktigt att låta människor bryta mönster på sina egna villkor, för att komma tillrätta med problemet, säger Gustav.
Han menar att det är farligt att prata om psykisk ohälsa i en stor skala då det finns många olika diagnoser som ryms i ett begrepp.
Framförallt vill han att politiker ska inse de ekonomiska vinsterna i folkbildningen – en investering i ett starkare samhälle, som även kan verka kostnadseffektivt på lång sikt genom det förebyggande arbetet med psykisk ohälsa då människor ges ett sammanhang.
Gustav Öhrn: