• Välj län: Hela Sverige
 • Byt

  Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

  Välj län nu

  Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

  Välj län nu
  Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

​Felaktig hantering av Studiefrämjandets folkbildningsbidrag i Stockholm

En granskning hos Studiefrämjandet visar att stöd till folkbildningsverksamhet har använts på ett felaktigt sätt i Stockholm. I ett flertal fall har verksamhet dubbelrapporterats till flera studieförbund och pengar betalats ut mot felaktiga underlag.

– Fusk och felaktig hantering av bidrag för folkbildning är helt oacceptabelt och vi kommer att polisanmäla misstänkta olagligheter, säger Gustav Öhrn, förbundschef på Studiefrämjandet.

I augusti 2019 började Studiefrämjandet utreda studieförbundets stöd till föreningar i Stockholm. Detta efter misstankar om att föreningar kan ha rapporterat in samma verksamhet till flera studieförbund och att pengar kan ha betalats ut mot felaktiga underlag.

När misstankarna stärktes anlitade Studiefrämjandet revisionsbyrån PwC för en fördjupad extern granskning. Parallellt med detta har Studiefrämjandet fortsatt sin interna granskning av verksamheten. Folkbildningsrådet, som fördelar och följer upp Statsbidrag till folkbildningen är informerade om misstankarna. Även Stockholms stad och region har informerats. 

– Folkbildningen spelar en viktig roll i hela samhället och jag blir ledsen och upprörd när skattemedel avsedda för folkbildning missbrukas. Vi har nolltolerans mot alla former av fusk och felaktig rapportering och arbetar ständigt med att utveckla och förfina kontrollen av vår verksamhet, säger Gustav Öhrn.

För mer information, kontakta:
Theo Hammar, Marknads- och kommunikationschef Studiefrämjandets riksförbund,
070-733 05 10, theo.hammar@studieframjandet.se