• Välj län: Hela Sverige
  • Byt

    Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

    Välj län nu

    Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

    Välj län nu
    Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Lena Wistrand får nyinstiftat klimatpris

Den 22 november mottog Lena Wistrand, verksamhetsutvecklare i Sörmland, Länsbildningsförbundet Sörmlands nyinstiftade klimatpris. Grattis!

Nyligen delade Länsbildningsförbundet Sörmland för första gången ut klimatpriset Årets morot. Det är en utmärkelse som går till en folkbildare eller folkbildningsorganisation i Sörmland som har inspirerat det lokala klimatarbetet.

Årets morots första mottagare blev Lena Wistrand, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet.

- Jag har aldrig blivit så glad för en morot i hela mitt liv. Jag vet att det kan kännas tröstlöst och vi kan nog alla behöva en morot ibland, men att verka i motstånd är inte alltid dåligt, sa Lena Wistrand till Katrineholms kuriren.

Lena Wistrand har arbetat med klimat och miljöfrågor länge på Studiefrämjandet i Sörmland. Sedan 2021 arrangerar hon tillsammans med kommunen, Naturskyddsföreningen och Klimatklubben Eskilstuna ett årligt Klimathoppmöte i Sörmland.

Syftet med KlimatHoppMötet är att sprida hopp och inspirera till förändring och få fler att ställa om till ett klimatsmartare sätt att leva. Målet är att alla ska gå från KlimatHoppMötet med minst en idé om förändring och med stärkt hopp om framtiden. KlimatHoppMötet och annan verksamhet kring hållbar utveckling gav henne priset Årets morot 2023. 

Pristagarna utses av Länsbildningsförbundet Sörmlands styrelse och syftet med priset är att "uppmärksamma vikten av initiativ och handling i arbetet med klimatfrågor inom folkbildning"

För Lena Wistrand har det alltid varit en fullkomlig självklarhet att folkbildningen ska vara med och driva  på samhällsutvecklingen kring hållbar utveckling.

- Folkbildningen har varit inblandade i varje steg: för nykterheten, demokratin, rösträtten. Så det är självklart att folkbildningen ska vara med och gå före även här, säger Lena Wistrand till Katrineholms kuriren.