Nytt studiematerial: Hållbar energi tillsammans
Lär dig mer om hållbar energi och hur du startar en energigemenskap. På så sätt kan du både minska dina energikostnader och bidra till en hållbar framtid.
Det är lätt att tycka att samhällets storskaliga lösningar på energifrågan går långsamt och det är ett av skälen till att det nu växer en rörelse av medborgardriven energiomställning, så kallade energigemenskaper.
Energigemenskaper är ett koncept där människor går samman för att hitta och implementera smarta energilösningar.
För att göra det enklare att starta en energigemenskap har vi tillsammans med Linköpings universitet, Färnebo folkhögskola, Jordens vänner, Coompanion Värmland och Omställningsnätverket tagit fram studiematerialet Hållbar energi tillsammans.
Välkommen att starta studiecirklar kring Hållbar energi tillsammans för att se vad du och dina vänner och grannar med flera kan göra för att minska era energikostnader och bidra till en mer hållbar framtid.
Vad är en energi gemenskap?
En energigemenskap är en grupp individer eller organisationer som samarbetar för att producera, dela och använda energi på ett effektivt och hållbart sätt. Det kan handla om allt från att installera solpaneler på taket till att dela elbilar eller investera i gemensamma vindkraftverk.
Fördelar med energi gemenskaper
- Kostnadsbesparingar: Genom att dela resurser och investera tillsammans kan medlemmarna i en energi gemenskap minska sina energikostnader.
- Miljöpåverkan: Genom att använda förnybara energikällor som sol och vind kan energigemenskaper minska sitt koldioxidavtryck och bidra till att bekämpa klimatförändringarna.
- Gemenskap och engagemang: Att vara en del av en energi gemenskap stärker banden mellan medlemmarna och ökar engagemanget för hållbara lösningar.
Hur kan man engagera sig?
- Starta eller gå med i en energigemenskap: Börja med att undersöka om det redan finns energi gemenskaper i ditt område. Om inte, överväg att starta en tillsammans med grannar och lokala organisationer.
- Starta studiecirklar, dela kunskap och resurser: Utbilda dig själv och andra om förnybar energi och hållbara lösningar. Dela resurser som solpaneler, batterilagring och elbilar.
- Påverka lokala beslut: Engagera dig i lokala politiska beslut och arbeta för att främja lagstiftning som stödjer energigemenskaper och hållbara energilösningar.
Energigemenskaper erbjuder en fantastisk möjlighet för människor att samarbeta och hitta smarta energilösningar. Genom att engagera sig i dessa initiativ kan vi alla bidra till en mer hållbar och rättvis framtid. Tillsammans kan mer!
Läs mer och ladda ner studiematerialet Hållbar energi tillsammans
Starta en studiecirkel