Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Förbundsstämma i Studiefrämjandet

Relationen mellan Studiefrämjandet och våra medlemsorganisationer ska utredas, gemensamma strategiska mål fastställdes och en ny förbundsstyrelse utsågs.


Studiefrämjandet har ordinarie förbundsstämma vartannat år. Det här var första stämman sedan den stora organisationsförändring som trädde i kraft 1 januari 2025 och som i korthet innebär att Studiefrämjandet samlas i sex avdelningar, samt ett riksförbund, i en gemensam juridisk enhet.

  • Relationen mellan Studiefrämjandet och deras medlemsorganisationer ska utredas.
  • Gemensamma strategiska mål fastställdes.
  • En ny förbundsstyrelse utsågs.

Det var några av besluten på Studiefrämjandets förbundsstämma den 26 april. Förbundsstämman genomfördes digitalt, och där deltog ett fyrtiotal ombud från avdelningar och medlemsorganisationer, samt förbundsstyrelsen och gäster.

Studiefrämjandet har 19 medlemsorganisationer och stämman beslutade om nya kriterier för medlemskap, anpassade till den nya organisationsstrukturen. Dessutom beslutades på förbundsstyrelsens förslag att tillsätta en utredning som ska belysa olika aspekter av relationen mellan Studiefrämjandet och deras medlems- och samarbetsorganisationer. Utredningen ska lämna sina förslag till nästa förbundsstämma 2027.

Stämman fastställde de strategiska mål som beslutades på senaste stämman 2023 och som gäller fram till och med 2027, då nya mål ska antas.

Förbundsstämman valde enhälligt, och helt enligt valberedningens förslag, en ny förbundsstyrelse. Anna Håkansson omvaldes till förbundsordförande.

Förutom detta fattade stämman bland annat beslut om vissa stadgeförändringar samt att uppdatera den så kallade Tillitsmodellen, för internkontroll och verksamhetsutveckling i Studiefrämjandet.

Studiefrämjandets verksamhetsåtagande

Från och med 2025 gäller ett nytt system för fördelning av statsbidraget till studieförbunden. Förenklat skiftar fördelningen från att bygga enbart på mängden verksamhet (kvantitet) till de effekter som verksamheten har (kvalitet). Till grund för fördelningen ska varje studieförbund lämna in ett så kallat verksamhetsåtagande, där de beskriver planerad verksamhet för kommande tre år.

Studiefrämjandets verksamhetsåtagande lämnades in våren 2024. I höstas beslutade Folkbildningsrådet att Studiefrämjandet ska motta 11,9 procent av statsbidraget kommande tre år. Högst andel fick ABF med 24,9 procent, följt av Vuxenskolan med 19,9 procent, därefter Studiefrämjandet och övriga fem studieförbund.