• Välj län: Hela Sverige
 • Byt

  Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

  Välj län nu

  Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

  Välj län nu
  Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Kulturpolitik: seminarium om inkluderande kulturliv på Folk och kultur

På Folk & Kultur den 10 februari​​​ samtalar Alex Jassim, Magnus Ranstorp med flera med Studiefrämjandets Andrea Rodriguez om vilken roll studieförbunden har för ett demokratiskt och inkluderande kulturliv.

Det är Studiefrämjandet riksförbundet som arrangerar seminariet på det kulturpolitiska konventet Folk & Kultur i Eskilstuna.

Under seminariet ställer vi frågan vilken roll studieförbunden spelar för ett demokratiskt kulturliv och för deltagarkulturens återväxt i Sverige samt på vilket sätt studieförbunden i samverkan med det fria kulturlivet bidrar till att uppfylla statens demokratisyfte med stödet till folkbildningen. Det vill säga: Hur bidrar kulturverksamheten i studieförbunden till att stärka och utveckla demokratin? Vi kommer också att diskutera på vilket sätt polarisering, hat och extremism motarbetas genom verksamheterna idag och hur det arbetet kan utvecklas.

I panelen deltar:

​​​​Alex Jassim, musikproducent
Alex jobbar med etablerade artister runt om i Världen. Han leder studiecirklar och workshops för ungdomar hos Studiefrämjandet i Östergötland och Film & Musikgymnasiet.

Andrea Rodriguez, förbundschef Studiefrämjandet
Andrea Rodriguez är förbundschef i Studiefrämjandet sedan 2021. Studiefrämjandet är ett av Sveriges största studieförbund med ett brett utbud av studiecirklar, kulturprogram, föreläsningar och annan folkbildning. Studiefrämjandet är ett partipolitiskt och religiöst obundet studieförbund som bedriver folkbildnings-verksamhet och samverkar med föreningar i hela Sverige.

Linda Eskilsson (MP), kommunalråd Uppsala kommun
Linda Eskilsson, kommunalråd i Uppsala kommun för Miljöpartiet och ordförande i Kulturnämnden. Kulturnämnden har bland annat ansvar för stöden till studieförbunden och för barn och ungas fria tid.

Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker samt ordförande i Ideell Kulturallians
Calle Nathanson är vd för Folkets Hus och Parker, ordförande i Ideell Kulturallians samt debattör och författare inom det kulturpolitiska fältet

Magnus Ranstorp, statsvetare och samhällsdebattör
Magnus Ranstorp är statsvetare och expert på frågor kring extremism och terrorism vid Försvarshögskolan. Han är vice ordförande i Nordic Safe Cities - en allians av 19 medlemsstäder i Danmark, Sverige, Norge, Finland och Island vars mål är att bygga motståndskraftiga lokalsamhällen och hjälpa städer att skydda sina medborgare mot polarisering, hat och extremism. I den pågående debatten kring folkbildningen i Sverige är han kritisk till hur statsbidragen till studieförbunden har hanterats och använts under senare år. Magnus sommarpratade i Sveriges Radio 2019.

Moderator: 
Malin Marcko, journalist
Malin Marcko är journalist med mångårig erfarenhet från bland annat Sveriges Radio. Malin har också arbetat som länsbildningskonsulent i Länsbildningsförbundet Sörmland.