• Välj län: Hela Sverige
  • Byt

    Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

    Välj län nu

    Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

    Välj län nu
    Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Fiskarnas rike - en föredragsturné med Martin Falklind

Studiefrämjandet och Sportfiskarna arrangerar en föredragsturné om livet i våra svenska vatten. Publiken kommer att få se våra fiskar och vattenvarelser på ett sätt som de aldrig tidigare skådat.

Natur- och dokumentärfilmaren Martin Falklind har under snart fyra år utforskat Sveriges vattenmiljöer tillsammans med sitt filmteam. På SVT Play kan du se hans unika filmtrilogi där tittaren tas med på en magisk resa genom svenska älvar, sjöar och hav - Fiskarnas Rike. 

Nu kommer Martin och berättar om vad han och teamet har sett under sina år vid våra svenska vatten.

Goda exempel ger hopp!

Att våra svenska fiskar har det tufft är ingen överdrift. Nästan samtliga svenska vattendrag är utbyggda av vattenkraft, vilket innebär att fiskarnas vandringar till mat- och parningsplatser hindras. Merparten av våra viktiga rovfiskar har trålats bort från haven och många vatten har drabbats av obalans i ekosystemet. Men Martin visar också exempel på att negativa trender går att vända. 

– Den blåfenade tonfisken, som nu har kommit tillbaka till svenska västkusten, är ett lysande exempel, säger Martin Falklind.

– Återkomsten av dessa gigantiska fiskar kanske ses som ett mirakel, men det är en följd av en serie kloka förvaltningsbeslut. Och de besluten hade aldrig tagits, om inte människor hade agerat.

Även det faktum att ekologi och ekonomi går hand i hand blir tydligt i Martins föredrag. Vi människor får mängder av ekosystemtjänster av friska vattensystem. Exempelvis hänger den obehagliga algsoppa som vi idag ser i vissa sjöar och längs kusterna, ihop med att vi fiskat bort rovfiskar som torsken. 

– Fiskar är oerhört viktiga spelare i vår natur, ja i våra liv. De är mat, de är ekonomi, de fritidssysselsättning och de ger arbete. Men framför allt så utgör de basen i våra nordliga ekosystem, säger Martin Falklind. 

Många år till färdig film

Det har varit en lång resa från idén att dokumentera svenska fiskar och undervattensmiljöer på film, till att materialet nu går att visa. 1509 timmar råmaterial har filmats, sorterats,  transkoderats, klippts och bearbetats. Under föredraget kommer Martin berätta om både dråpligheter, utmaningar och toppar som detta arbete inneburit. 

– Jag vågar nog påstå att något liknande inte gjorts i Sverige, i alla fall inte i denna skala. Det handlar verkligen om teamwork. Vi har byggt ett grymt team med fotografer, fiskexperter, tekniker och säkert ett hundratal fisk- och naturintresserade människor som hjälpt till ute vid vattnen. Tillsammans har vi hittat vägar runt alla de fysiska och mentala prövningar som det innebär att filma fritt levande fiskar under vattnet. 

– Och när det har varit som kallast och jävligast, då har det dykt upp någon vänlig person med en kopp kaffe. När all utrustning har känts tung, då har det kommit en bonde och kört den med traktorn. Och överallt har det funnits kunniga människor som hållit koll på temperaturer, issmältning, fiskarnas humör och som ringt till oss när viktiga händelser varit på gång

Men klar, det blir Martin aldrig. Drivkraften att fortsätta filma är stark.

– När det gäller fiskar så har vi lyckats dokumentera cirka hälften av våra sötvattensarter och en dryg tiondel av saltvattensarterna. Det finns mycket kvar att göra och det går alltid att få en bättre bild. Men nu under vintern, när filmarbetet ligger nere, ser jag fram emot att få möta publiken och få visa godbitarna ur detta projekt.

Fiskarnas rike - mitt livsprojekt, intervju med Martin Falkllind i tidningen Cirkeln