• Välj län: Hela Sverige
  • Byt

    Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

    Välj län nu

    Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

    Välj län nu
    Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Kunskap på Biologiska mångfaldens dag - en hyllning till naturen

Den 22 maj till den internationella dagen för biologisk mångfald. En högtidsdag för naturen. Vi firar det med spännande föreläsningar den 18 och 20 maj.

Klimatförändringarna och hotet mot den biologisk mångfalden är vår tids stora ödesfrågor. Vi kommer aldrig att kunna klara arbetet mot klimatförändringarna om vi inte skyddar vår natur och alla dess arter. Och tvärtom.

2002 utsåg FN den 22 maj till den internationella dagen för biologisk mångfald. Dagen ska öka förståelsen för hur viktigt det är att artrikedomen i vår natur behålls. 2017 började dagen att firas i Sverige. På kort tid har den etablerat sig som en av landets största naturhögtider och aktiviteter pågår under hela veckan.

Föreläsningar för och om biologisk mångfald

Under veckan kommer du att kunna delta på två digitala seminarier – den 18 maj klockan 19.00 om biologisk mångfald och trädgård och den 20 maj klockan 19.00 om biologisk mångfald i försommarnatten.

Programmen startar 19.00 och du är välkommen att ta del av allt eller bara delar av det. Det är bara att klicka på länken så kommer du direkt in till föreläsningen (angivna tider nedan är cirka tider).

 

Mångfald och trädgård - tisdagen den 18 MAJ

Länk till föreläsningen: https://bit.ly/2Rd4WWM

19.00 Årets trädgårdskryp 2021 med Moa Pettersson från Biologiska mångfaldens dag-initiativet. Rikare trädgård utser i år för första gången Årets trädgårdskryp.

19.30 Samla fröer och odla vilda växter med Cassandra Karlsson. Hjälp hotade blommor och insekter genom att sprida viktiga frön.

20.00 Jord och biologisk mångfald med Marek Rolenec, Förbundet Organisk Biologisk Odling. Få tips om hur du får en riktigt bra ord att odla i.

20.30 frågestund med våra föreläsare


Biologisk mångfald i försommarnatten - torsdagen den 20 maj

Länken hittar du här:
https://tinyurl.se/3OQ

Den biologiska mångfaldens dag infaller under en tid på året då det är som lättast att studera den stora rikedomen av olika arter i Sveriges natur. När solen går ner tar de nattaktiva arterna vid och då väntar helt andra upplevelser där du får delvis får använda andra sinnen.

19.00 Skåda nattfjärilar med Lars Pettersson, forskare vid Lunds Universitet och samordnare för Svensk Dagfjärilsövervakning

19.30 Nattsångare - fågelläten i försommarnatten med Pav Johnsson, Biolog och naturguide

20.00 Fladdermöss i natten med Cecilia Wide, Batlife Sweden

20.30 frågestund med våra föreläsare

Samtliga föreläsningar kan du se senare på www.studieframjandet.se/gronscen


Biologiska mångfaldens dag 

Föreläsningarna arrangeras av Studiefrämjandet, Rikare Trädgård och Natursidan.

Studiefrämjandet har flera naturvandringar och föreläsningar under och inför den 22 maj. Vi vill bidra med kunskap så vi alla ska förstå varför vår natur ska skyddas och våra naturresurser brukas på ett hållbart sätt. Med kunskap och vilja kan vi tillsammans hejda artförlusten.
www.studieframjandet.se

Rikare Trädgård är en samlingsplats för allt som är värt att veta om biologisk mångfald i odlingar och sprider dessutom kunskap om våra inhemska växter och djur. På deras hemsida hittar du många aktiviteter denna vecka.
https://rikaretradgard.se/om/

Natursidan.se är en sida med kunskap för alla som gillar att vistas i naturen och de som har naturen som forskningsområde.

Natursidan drivs av Erik Hansson som tillsammans med Rebecka Le Moine såg till att lansera Biologiska mångfaldens dag. https://www.natursidan.se/

#BiologiskaMångfaldensDag #Agenda2030