Bli Biosfärambassadör - Lär mer om Blekinges natur & kultur!
Bli Biosfärambassadör - Lär mer om Blekinges natur & kultur!
Vill du lära dig mer om Biosfärområdet Blekinge Arkipelag och engagera dig för en hållbar utveckling? Då är Biosfär -ambassadörsutbildningen något för dig! Från maj till november kommer du upptäcka mer av Blekingekustens fantastiska natur och kultur utmed de kustnära lederna, ARK56.
Du ges inblick i vår förening och det arbete vi gör för bevarande och hållbar utveckling. Vi träffas, lyssnar till berättelser och funderar över historia, nuläge och framtid. Delta vid minst 7 tillfällen och engagera dig i någon av Blekinge Arkipelags aktiviteter så erhåller du diplomet Biosfär -ambassadör Blekinge Arkipelag! Första och sista träffen är obligatorisk.
Pris: 1200:-/pers. (Medlemskap i föreningen ingår för 2025). Familjepris 3000:- (upp till 5 pers).
För vuxna och barn från 13 år. Inga speciella förkunskaper krävs. Tillgång till bil behövs för att delta i flera av kursens aktiviteter.
Anmäl dig senast 29 april!
Cirkelledare: Susanne Mattsson, mobil 076-889 02 76 från Blekinge Arkipelag
11st Träffar:
1) Tisdagen 6/5 kl 18.00-20:30. Introduktion av biosfärambassadörsprogrammet och Blekinge Arkipelags verksamhet. Kallvattenkuren, Kurpromenaden 4, Brunnsparken i Ronneby. Biosfärkoordinator, Daniel Granello, och projekt-samordnare, Susanne Mattsson berättar om biosfärområdet och föreningen Blekinge Arkipelag och den pågående verksamheten för bevarande och hållbar utveckling. Vi går igenom kursens upplägg och lär känna varandra och kanske dyker också några av Biosfärkontorets övriga medarbetare upp.
2) Tisdagen 13/5 18.00-20:30. Kultur och natur vid blekingekusten. Naturum, Brunnsparken i Ronneby. Föreståndare för Naturum Blekinge, Robert Ekholm, berättar om vårt kust-landskap, några intressanta arter och visar sina fantastiska naturbilder. Petra Stråkendal, marinarkeolog, berättar om Blekinges kulturlandskap med inslag som världsarv, vrak, översvämmade stenålderslandskap och annat som göms under vattenytan.
3) Söndagen 18/5 10.00-14.00. Listershuvuds naturreservat och Hanö runt. Vi gör en vandring på Listershuvud där Elisabet Wallsten från Länsstyrelsen delar med sig av sin expertis och vi får en fördjupad förståelse för områdets unika natur och geologi. Därefter tar vi oss till Hörvik där Hampus Södergren på Hanö Dyk och Ribcharter, tar oss med på en upplevelserik båttur runt Hanö. Hampus berättar om öns intressanta historia och Hanöbuktens ekosystem med inslag av tordmular, sälar, torskrev men också erfarenheter från saneringsarbetet efter oljeläckaget från fartyget Marco Polo. Vi avslutar därefter med en lunch i Hörvik.
4) Måndagen 2/6 kl 18.00-20.00. Vatten, landskap och biologisk mångfald. Steneryds lövängar och våtmark, Torhamn. Den 2:a juni uppmärksammar vi den nationella biosfärdagen och besöker Steneryds lövängar och en våtmark på Torhamnslandet. Urban Emanuelsson, professor emeritus på SLU berättar om lövängarna betydelse för en biologisk mångfald. Steneryds lövängar är rester av ett gammalt kulturlandskap som fortfarande sköts på gammalt sätt. På så vis bevaras både den särskilda växtligheten och kunskapen om det äldre brukningssättet. Andreas Jezek, limnolog på Blekinge Arkipelag visar oss därefter en våtmark och lär oss mer om våtmarkernas ekosystemtjänster och effekter för bl a ett friskare hav.
5) Lördagen 8/6 kl 09:15-16.30 Aspös kulturhistoria/ Drottningskärs kastell/ blommande trädgårdar. En heldag med cykel på Aspö. Aspö är en del av Världsarvet Örlogsstaden Karlskrona och har spelat en viktig roll i hamninloppet till staden tillsammans med de omgivande öarna. Under vår vistelse tar vi oss runt på cykel och besöker Kerstin Ström, som visar hur hon har skapat en blomstrande trädgårdsäng som gynnar den biologiska mångfalden. Vi får en guidad tur på Drottningskärs kastell och lär oss mer om öns spännande historia. Vi träffar också arkeologen och guiden Petra Stråkendal, som har över 20 års erfarenhet av att arbeta med Blekinges kulturmiljöer, Världsarvet Örlogsstaden Karlskrona och Biosfärområdet Blekinge Arkipelag. Under dagen får vi höra berättelser om befästningar, försvar, pest och vardagslivet på Aspö. Ta med egen fika och cykel för en minnesvärd dag!
Sommaruppehåll
6) Lördagen 16/8 kl 10.00-13.00 Stenhuggeriet på Tjurkö och Skärgårdskraft. Lördagen 16/8 kl 10.00-13.00 Stenhuggeriet på Tjurkö och Skärgårdskraft. Världsarvsguiden Mats Holmer guidar oss vid Stenhuggeriet i Tjurkö och berättar om en stenhuggares vardag då Tjurkö under 1870-och 80-talen var centrum för storskalig stenbrytning i Blekinge. Vi får också möjlighet att besöka ARK56 företaget, Skärgårdskraft, där Ulla-Britt Wiking med kollegor berättar om verksamheten där lokala konstnärer och hantverkare ställer ut och säljer sina verk i restaurationshuset.
7) Tisdagen 26/8 kl 17.30-20.00 Hållbara golfbanor / Mörrumsån – biologisk återställning av vattendrag. Mörrum. Vi samlas vid Karlshamns golfbana i Mörrum där Katrine Svensson, från Blekinge Arkipelag, berättar om projektet Hållbara golfbanor och visar åtgärder som gjorts för att öka pollinatörer på golfbanan. Därefter gör vi en kort vandring längs Mörrumsån med Stefan Karlsson, fiskeguide på Mörrums Kronolaxfiske, som berättar om fisket och förvaltningen av ån. Vi får se hur man arbetar med återställningen av Mörrumsån för att förbättra den biologiska mångfalden och öka förutsättningarna för ett bättre fiske och vi samtalar om framtida möjligheter och utmaningar. Den som vill får prova på att fiska. Utrustning finns att låna. Ta med fika/något att grilla.
8) Söndagen den 21/9 kl 10.00-14.00 Håll Sverige Rent dagen Hällaryds skärgård & Dragsö, Karlskrona. Det flyter ständigt upp skräp längs med stränderna, allt från plast, glas, metall och gamla fiskeredskap. Med anledning av Håll Sverige Rent dagen hjälps vi åt att rensa stränderna och öarna rena från skräp. Vi utgår med båtar från Dragsö Camping i Karlskrona och Matviks hamn i Hällaryds skärgård. Du kan välja vilken plats som passar dig bäst. Medtag fika, kraftiga skor/stövlar och handskar.
9) Söndagen 5/10 kl 09.30-14.00 Vandring i den kustnära skogsbygden med inslag av skogsbete, ljusföroreningar och allemansrätten. Matvik, Karlshamn. Vi möts vid Björnahemmet i närheten av Matviks hamn där vi träffar markägare Mårten Eskilsson som kommer visa sina marker och berätta om sin verksamhet. Vi samtalar om olika naturvärden i den kustnära skogen, de betande djurens betydelse i skärgården, men också allemansrättens rättigheter och skyldigheter. Fabian Hagman, engagerad i utomhusbelysningens påverkan på människor och djurs hälsa kommer också delta och dela med sig av sina kunskaper. Vi vandrar också en sträcka längs den vackra Allböleleden där vi avslutar med en gemensam fika.
10) Söndagen 19/10 kl 10-13 Bröderna Mårtenssons båtvarv och det småskaliga fisket i Östersjön. Hästholmen. Förr fanns det båtbyggerier längs hela Blekinges kust. På Bröderna Mårtenssons båtvarv på Hästholmen tillverkades träbåtar enligt traditionella metoder och idag är det fortfarande väl bevarat och unikt ur kulturhistorisk synpunkt. Vi besöker båtvarvet och får en guidning av Rasmus Renglin och Hans Karlsson som berättar om historien och hantverket. Därefter berättar en av de få yrkesverksamma fiskare som finns kvar idag, Bengt Larsson, om livet som fiskare och han ger sin bild av tillståndet i Östersjön.
11) Tisdagen 4/11 kl 18-20.30 Ambassadörsdiplomering. Kallvattenkuren, Brunnsparken i Ronneby. Vi gör ett litet grupparbete, funderar över hur det varit under kursens gång och på vad du som ny ambassadör kanske vill bidra med framöver. Diplomering av de nya ambassadörerna! Vi bjuder på en enklare middag!
Detta är ett samarbete mellan Studiefrämjandet Syd, Blekinge Arkipelag, Mörrums Kronolaxfiske, Naturum Blekinge, Länsstyrelsen Blekinge, Världsarvet Örlogsstaden Karlskrona.
Läs mer på: http://blekingearkipelag.se/
#SKBLVåren2025
Kontakt
Josefin Karlsson
Folkbildningsutvecklare, Profilområdesansvarig Natur
Ronneby
josefin.karlsson@studieframjandet.se
073-071 46 90
Dela sida:
Dela: