• Välj län: Hela Sverige
 • Byt

  Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

  Välj län nu

  Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

  Välj län nu
  Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Stor folkhälsosatsning i Studiefrämjandet

Allmänna arvsfonden beviljat 4.1 miljoner kronor för Sunda barn – för föräldrar i ett nytt land. Planerna är att genomföra kurser över hela Västmanland, med början i Köping, Västerås och Sala.

Miljonstöd till Sunda barn – för föräldrar i ett nytt land
– Vi vill erbjuda roliga vägar till ett hälsosammare liv. Det säger Karin Ekstedt på Studiefrämjandet som nu drar igång den treåriga satsningen Sunda Barn, en kurs som kombinerar samtal och aktiviteter för hela familjen.
 
Studiefrämjandet i Västmanland har i flera år arbetat för att förebygga övervikt och ge familjer vägledning till bättre kostvanor och ett aktivare liv.

Nu har Allmänna arvsfonden beviljat 4.1 miljoner kronor för Sunda barn – för föräldrar i ett nytt land. Planerna är att genomföra kurser över hela Västmanland, med början i Köping, Västerås och Sala.

– Vi har tidigare haft svårt att nå ut till invandrade. Det räcker inte med en annons i tidningen, därför satsar vi nu på att bjuda in familjer till öppna aktiviteter i bostadsområdena, som en inkörsport till våra kurser. Så klart vill vi även att infödda svenskar ska delta, det kan bli givande möten, säger Karin Ekstedt.

Kursen Sunda barn kommer att ha åtta träffar med teman som kost, hälsa och motion. En grundtanke är att hela familjen deltar och att lärandet kombineras med roliga aktiviteter i ”prova på-format”. Ledarna kommer främst från skolhälsovården och föreningslivet.

– Det kan bli idrott, dans, matlagning och naturutflykter. Vi har ett stort kontaktnät och kan fixa det mesta, men först ska vi fråga deltagarna vad de vill göra, säger Karin Ekstedt.

Övervikt är ett tilltagande problem, inte minst bland unga. Ofta är det ett tecken på okunskap om fritidsaktiviteter och bra matvanor, som inte tömmer bankkontot.

– Det är lätt att ungarna fastnar vid datorn och föräldrarna i tv-soffan. Och att det blir mer chips och läsk än grönsaker. Vi vill visa på alternativ där hela familjen kan delta.

Pekpinnar och skuldkänslor är bannlysta i Sunda barn. Övervikt är inte heller ett krav för att få delta.

– Vi ser inte bakåt utan framåt. Det kan handla om att vi peppar varandra till att ta små steg, som nyttigare fredagsmys och att göra en utflykt i naturen. Framför allt vill vi stärka gemenskapen i familjen, för det är en nyckel till förändring, säger Karin Ekstedt.

Sunda barn inleds hösten 2021 i Köping, Västerås och Sala. Tanken är att Sunda barn ska spridas vidare i Västmanland, och om intresse finns till andra delar av landet. Kommuner, skolor, Friluftsfrämjandet och Sisu, Idrottsutbildarna är några av samarbetspartnerna.

Personalfoto Uppsala Västmanland 2022
Karin Ekstedt Verksamhetsutvecklare