• Välj län: Hela Sverige
 • Byt

  Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

  Välj län nu

  Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

  Välj län nu
  Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Ny förbundschef i Studiefrämjandet

Studiefrämjandet har tillsatt Andrea Rodriguez som ny förbundschef. Andrea Rodriguez är en mångårig medarbetare inom Studiefrämjandet.

Studiefrämjandet har tillsatt en ny förbundschef. Andrea Rodriguez är en mångårig medarbetare inom Studiefrämjandet. Så sent som i våras valdes hon till ny ordförande för organisationen. Kort därefter utsågs hon även till tillförordnad förbundschef. Nu blir hon alltså förbundschef på heltid.

- Andrea valdes till förbundsordförande på grund av sin breda kunskap och drivande kraft. Genom förbundschefsrollen kan Andrea omsätta sitt engagemang i operativt arbete och genom det bidra ännu mer direkt i Studiefrämjandets viktiga resa framåt, säger vice ordförande i förbundsstyrelsen, Bertil Jonsson.

I maj månad meddelades att den tidigare förbundschefen Gustav Öhrn lämnar sitt uppdrag i Studiefrämjandet. Vid Studiefrämjandets förbundsstämma den 29–30 maj valdes en ny förbundsstyrelse och en ny förbundsordförande i Andrea Rodriguez. Andrea började i Studiefrämjandet som verksamhetsutvecklare i Vännäs 2008 och blev distriktschef för Västerbottensavdelningen 2016.

- Jag är naturligtvis jätteglad för det superviktiga förtroende jag nu fått som förbundschef, säger Andrea Rodriguez. Studieförbunden står inför intressanta utmaningar som jag tror kan påverka hela den organiserade folkbildningens framtid. För mig ska det bli väldigt roligt att bidra i det arbetet efter bästa möjliga förmåga, säger Andrea.

- Under den tid som varit sedan tillsättandet av Andrea som tillförordnad förbundschef har hon visat på förmågan att snabbt och med stort engagemang lyssna in hela vår organisation och våra medlemsorganisationer. Det här är ett ledarskap som vi vill fortsätta utveckla tillsammans med Andrea, säger Bertil Jonsson, vice ordförande i förbundsstyrelsen.

Studiefrämjandet och andra studieförbund har det senaste året varit ifrågasatta för att hantera statsbidrag felaktigt. Studiefrämjandet behöver nu fortsätta sin påbörjade utvecklingsresa i oavbruten takt.

– Debatten har varit väldigt förenklad, men att det som hänt manar samtidigt till förändring, säger Andrea Rodriguez. Studieförbunden har ett stort ansvar för att hantera offentliga medel på rätt sätt och vi har verktygen nu för att säkerställa statsbidraget och förespråkar transparens. Det senaste året har vi i Studiefrämjandet gjort den största satsningen någonsin för att genomlysa vår verksamhet. Det har varit både nödvändigt och värdefullt. För att behålla och utöka våra möjligheter att göra verklig samhällsnytta måste vi prata mer om vår roll och vårt uppdrag i samhället, säger hon.

Under tiden till dess att ny förbundsordförande valts träder vice förbundsordförande Bertil Jonsson in i rollen som ordförande under en begränsad tid. Förbundsordföranderollen kommer att hanteras genom att kalla till en extra förbundsstämma. Planering av en extra förbundsstämma kommer att ske med siktet inställt på ett genomförande snarast möjligt in på det nya året 2022.

Kort om Andrea Rodriguez:

Ålder: 45
Bor: Timmerhus i byn Lybäck i Västerbotten
Familj: Sambon Göran, barnen Julia 22 och Colin 24, barnbarnet Vince och jämthunden Nova
Läser: Fjärilseffekten av Karin Alvtegen
Lyssnar på: Lauren Daigle
Förebild: Morfar

Om du vill komma i kontakt med Studiefrämjandets nya förbundschef Andrea Rodriguez når du henne på 070-231 81 20 och andrea.rodriguez@studieframjandet.se

Vice förbundsordförande Bertil Jonsson kontakt: 070-549 55 50, bertil.jonsson@studieframjandet.se