• Välj län: Hela Sverige
 • Byt

  Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

  Välj län nu

  Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

  Välj län nu
  Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Tusen trädgårdar

En sommardag vartannat år sker det. Då håller trädgårdar över hela Sverige öppet för besök genom vårt evenemang Tusen Trädgårdar. Din trädgård kan bli en av dem!

Tusen Trädgårdar är Sveriges största trädgårdsvisning! Under en och samma dag öppnar mängder med trädgårdsälskare över hela landet sina grindar för nyfikna gäster.

Det är ett härligt sätt att lära av varandra, inspireras och öka sin kunskap. Folkbildning och odlingsglädje i symbios. I år blir det den 3 juli.

Anmälan startar den 4 februari på Tusen Trädgårdars egna hemsida 

Alla som är en del av trädgårdssverige kan delta – alla som har privata trädgårdar och alla offentliga trädgårdar: villaträdgårdar, koloniträdgårdar, tillsammansodlingar, stadsodlingar, botaniska trädgårdar, friluftsmuseer, kyrkogårdar, slotts- och herrgårdsparker, plantskolor, handelsträdgårdar, stadsparker, skolträdgårdar, trädgårdar vid hembygds- och bygdegårdar.

Man behöver inte ha en perfekt besöksträdgård för att vara med. Det enda kravet är att man har en passion för att odla och vill prata med andra människor om sina odlingar.

Föreläsningar

Under våren 2022 kommer vi att ha en rad gratis digitala föreläsningar på Teams om trädgård, odling och biologisk mångfald. Det är gratis och du hittar länken till kommande föreläsningen här:

16 maj - Allas våra trädgårdar - till glädje och kunskap med Svensk Trädgårds trädgårdsrådgivare Lise-Lotte Björkman 

2 juni - Nu kör vi med Gunnel Carlson 

Nedan kan du se Gunnel Carlson i en tidigare föreläsning prata om trädgårdsglädje och visa upp några av de trädgårdar som tidigare varit med i Tusen Trädgårdar:
 

Besök en trädgård

Du som vill besöka en trädgård kan någon månad innan start gå in på www.tradgardsriket.se och lägga upp en favoritlista med de trädgårdar som du önskar besöka. På vägen dit håller du utkik efter Tusen Trädgårdars affischer och vimplar!

Tusen Trädgårdar hölls för första gången 2010 och har sedan hållits vartannat år med hjälp av tusentals trädgårdsentusiaster.  För varje år har intresset för att både visa upp sin trädgård och besöka trädgårdarna ökat. 

Huvudarrangörer är Studiefrämjandet, Riksförbundet Svensk Trädgård och trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson. Tusen Trädgårdar genomförs i samarbete med Sällskapet Trädgårdsamatörerna, Fritidsodlingens Riksorganisation och Rikare trädgård.

Syftet är att alla vi som älskar trädgårdar träffas och delar vår kunskap om odling, blommor, grönsaker och trädgårdskonst.

Vi hjälper dig med din trädgård

När du har anmält dig och din trädgård kommer lokala handläggare på Studiefrämjandet runt om i Sverige att bjuda in alla anmälda deltagare till en informationsträff där du ska få bra kunskap, tips och inspiration inför Tusen Trädgårdar.

Har du frågor innan dess, så hör av dig till:

Bild på Helena Kristiansson
Helena Kristiansson Verksamhetsutvecklare

Följ oss på sociala medier

Låt dig inspireras och håll dig uppdaterad genom att gå med i vår aktiva Facebookgrupp. Där kan du få många bra tips från odlare från hela landet. Vi finns även på Instagram som @tusentradgardar.

Tusen trädgårdar - kurser, studiecirklar & evenemang