• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Ansökan öppen till Nemis på Sweden Rock 2019

För 14:e året i rad erbjuder Studiefrämjandet nya talanger en scen på Sveriges största hårdrocksfestival. Scenen heter Nemis och festivalen är såklart Sweden Rock Festival. Fokuset på att göra scenen jämställd har i år tydliggjorts med hjälp av det parallella projektet Sweden Rock-kollo. Nu startar uttagningen till sommarens festivalscen och ansökan är öppen för musiker i hela Sverige.

Nemis - som står för New Music in Sweden, är sedan länge ett självklart inslag på många svenska festivaler. Scenen på Sweden Rock Festival är den mest långlivade av alla och går i sommar alltså in på sitt 14:e år.

Bland de band och artister som gästat Nemis-scenen i Sölvesborg tidigt i sina karriärer finns Sparzanza, Sonic Syndicate, Emma Varg, Corroded, VA Rocks, Frantic Amber och Maidavale.

Hälften av banden som väljs ut ska vara kvinnodominerade, alternativt frontas av en kvinna. Syftet är att uppmuntra fler unga kvinnor att spela hårdrock.

Sofia på Sweden Rock Foto: Sweden Rock Festival

- Tillsammans med satsningen på Sweden Rock-kollo som vi också gör med Studiefrämjandet vill vi fortsätta sända tydliga signaler om att hårdrocken är till för alla, oavsett om du vill stå på scenen eller i publiken. Det säger Sofia Lindqvist Lacinai, som är marknadschef och vice VD på Sweden Rock Festival.


Marcus Pehrsson, kommunikatör på Studiefrämjandets riksförbund och tidigare musikansvarig, ger Studiefrämjandets perspektiv:

- Sedan 2010 har vi som landets största musikstudieförbund riktat in oss på att göra musikutövandet mer tillgängligt för alla som kan tänkas vilja delta, oavsett genre. Våra musikhus, replokaler och studior har tidigare inte varit lika naturliga mötesplatser för tjejer och icke-binära som för killar och män. Även på våra scener har killarna ofta dominerat men för varje år som går breddar vi vår deltagarbas, även inom rockmusiken.

På 2018 års festival gästades Nemis-scenen av Frontback (Växjö), Gaupa (Falun), Hedda Hatar (Lund), Nala (Göteborg), Spiral Skies (Stockholm), Nekrokraft (Linköping), Gain Eleven (Arvika) och Coldtears (Åstol).


Hur går ansökan till?

Nemis är en unik möjlighet som finns till för band och artister som satsar hårt på musiken och sitt artistskap. För att få delta i uttagningen till Nemis på Sweden Rock får artisten inte vara kontrakterat till ett större skivbolag eller bokas av ett större bokningsbolag.

Ansökan ska vara gjord senast den 6 januari. De band/artister som blir aktuella för festivalen kontaktas av Studiefrämjandet senast den 22 januari.

Ansökan till Nemis - New Music in Sweden

Om Sweden Rock Festival

Sweden Rock Festival är en av Sveriges största musikfestivaler och inriktningen är hårdrock i alla dess former. I sommar går festivalen av stapeln 5-8 juni och bland de hittills presenterade huvudartisterna finns Kiss, Ritchie Blackmore’s Rainbow, Def Leppard, Amon Amarth och Arch Enemy.

Hemsida: www.swedenrock.com