• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Nemis Sweden Rock

2023 var 16:e året som Studiefrämjandet arrangerar en Nemisscen på Sweden Rock Festival. Hälften av de utvalda banden ska vara jämställda, kvinnodominerade eller frontas av en kvinna. Det är ett mål som nu uppfylls ännu en gång. Torsdagen 8 juni var det dags för gig.

Artisterna 2023

Children of the Sün (Arvika)

Med en blandning av rock, blues och folkmusik får Children of the Sün’s musik ett sound som är retro, men samtidigt rätt i tiden. Vi pratar om klassisk stämsång och nostalgiska riff som framkallar känslor av frihet, kärlek och en stark koppling till naturen. Bandet är inspirerat av Rival Sons och Greta Van Fleet likväl som Hozier och släppte sitt senaste album “Roots” 2022. Låten “Leaves” fick en femteplats på listan över 2022 års bästa rocklåtar, av Aftonbladets recensent Sofia Bergström.

Kolla in bandets musikvideo till låten Come With Us. Alla klipp är hämtade från deras spelning på Nemis Sweden Rock 2023:

Lyssna på Children of the Sün på Spotify!

Dahlia (Trollhättan/Göteborg)

Dahlias sound är en blandning av tunga och moderna ljud, atmosfäriska effekter och kraftfull sång. Denna kvartett från Trollhättan/Göteborg består av rutinerade musiker och är kända för sin energi och attityd på scenen. Debutskivan “Gravity” gavs ut 2017 och därefter har även flera singlar släppts. Ny musik väntas under 2023.

Lyssna på Dahlia på Spotify!

Karmanjakah (Stockholm)

“Den är ljus snarare än mörk, drömsk snarare än ond och känslig snarare än oförsiktig.” Så beskriver Karmanjakah sin progressiva metal. Bandet har sin hemvist i Stockholm och släppte sitt debutalbum “A Book About Itself” 2021. Kombinationen av hoppfullhet, skönhet och hård metal gör att bandet verkligen sticker ut. Ytterligare ett skivsläpp i form av en EP är planerad under 2023.

Lyssna på Karmanjakah på Spotify!

Liar Thief Bandit (Malmö)

Liar Thief Bandit är trion från Malmö som lyckas sätta fingret på det stilbildande 70-talet i en modern tappning. Få lämnas oberörda av detta explosiva liveband av rang. Inspirerade av bland andra Thin Lizzy, Kiss, The Hellacopters och Turbonegro har bandet gjort tio Europaturnéer på bara några år. Här levereras obegränsad energi och medryckande melodier med känsla för att skapa det stora ur det enkla. Senaste albumet ”Diamonds” släpptes hösten 2022.

Lyssna på Liar Thief Bandit på Spotify!

Modesty (Helsingborg/Malmö)

Modesty är ett kvinnligt rockband från Helsingborg och Malmö. Bandet släppte 2021 EP:n ”Don’t Tell Me” och sen dess har de varit förband till Hardcore Superstar och spelat på stora scener och festivaler både i Sverige och Tyskland. 2022 fick de avsluta hela Malmöfestivalen på Rock Stage. Hoppas ni är redo, för under våren 2023 släpps det mer musik!

Lyssna på Modesty på Spotify!

Running Cooper (Östersund)

Running Cooper från Östersund består av Anna Hallberg (bas och sång), Martin Höög (gitarr), Adde Hemmingsson (trummor) och Simon Alfredsson (gitarr). Bandet har sedan 2015 släppt två EP:s och bland annat spelat på största scenen på In Music Festival i Kroatien. Inspirerade av band som Thin Lizzy och Muse spelar de en riffbaserad rock med fötterna i 70-talsbluesen. En jäkla show utlovas!

Lyssna på Running Cooper på Spotify!

Sanctrum (Uppsala)

Uppsalabandet Sanctrum beskriver sig själva som en naturkraft som får dig att tappa andan. Vi pratar om hård metal med elektroniska, experimentella och orkestrala inslag. Här får du både gamla goda thrash-riff samt storslagna refränger och melodier. Bandets liveshower är kända för att vara intensiva och man har turnerat både i Europa och USA. Några av de stora festivaler man spelat på är Maschinenfest, Cornerstone Festival and Wave-Gotik-Treffen.

Lyssna på Sanctrum på Spotify!

The Overthrone (Stockholm)

The Overthrone från Stockholm är det senaste bandet inom den legendariska svenska melodiska dödsmetalscenen. Med den hyllade EP:n “The Plague” (2018) och albumet “Bloodmoon” (2021) har de turnerat genom Europa - bland annat med gig på tyska Wacken 2022. Bandet inspireras av band som In Flames, At the Gates och Dark Tranquility. Tillsammans med sin nya sångare och frontman Gustav Holmberg, känner de sig nu redo att ta både världen, och Sweden Rocks publik, med storm.

Lyssna på The Overthrone på Spotify!

Spotifylista med årets artister

Om Sweden Rock Festival

Sweden Rock Festivals samarbete med Studiefrämjandet kring Nemisscenen går nu in på sitt sextonde år. Sweden Rock Festival är en av Sveriges största musikfestivaler och inriktningen är hårdrock i alla dess former. Läs mer på festivalens webbsida!

Vad behöver du tänka på om du vill uppträda?

Här kan du se ett klipp med Sweden Rock Festivals marknadschef och vice VD, Sofia Lindqvist Lacinai.

Daniel Forsberg
Daniel Forsberg Kommunikatör
  • Text: Daniel Forsberg
  • Senast ändrad: 14 november 2019