• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Artisterna på Nemis Sweden Rock 2023

Nya intressanta artister och en jämställd scen står i fokus när årets åtta akter för Nemis Sweden Rock nu presenteras. Sweden Rock Festival äger rum 7-10 juni i Sölvesborg och Nemis är på plats torsdag 8 juni.

Lyssna på artisterna här

Här är länk till vår Spotifylista!

En jämställd musikscen

Flera hundra artister från hela landet har ansökt om att få spela på Nemis. I urvalsprocessen har fokus varit att lyfta fram nya spännande artister. Samtidigt jobbar vi hårt för en jämställd musikscen. Hälften av de utvalda banden ska vara jämställda, kvinnodominerade eller frontas av en kvinna.

– För oss som studieförbund är det fantastiskt att kunna fortsätta erbjuda den här möjligheten till några av våra hårdast rockande och kämpande grupper, säger Marcus Pehrsson, kommunikationschef och före detta utvecklingsledare för musikverksamheten på Studiefrämjandet.

Scenen lyfter ny svensk musik

Nemis är sedan länge ett självklart inslag på många svenska festivaler, och har funnits sedan 2006. Scenen på Sweden Rock Festival är den mest långlivade av dem alla. Detta blir 16:e året för det lyckade samarbetet mellan Studiefrämjandet och Sweden Rock.

– Det känns bra att vi genom Nemis-samarbetet har möjlighet att bidra till tillväxten av nya band i vår genre. Vi viker gladeligen åtta speltider varje festival till detta, speciellt som vi märker att det är ett väldigt uppskattat inslag bland publiken, säger Kalle Blomgren, bokningsansvarig och vice VD på Sweden Rock Festival.

Artisterna

Children of the Sün (Arvika)

Med en blandning av rock, blues och folkmusik får Children of the Sün’s musik ett sound som är retro, men samtidigt rätt i tiden. Vi pratar om klassisk stämsång och nostalgiska riff som framkallar känslor av frihet, kärlek och en stark koppling till naturen. Bandet är inspirerat av Rival Sons och Greta Van Fleet likväl som Hozier och släppte sitt senaste album “Roots” 2022. Låten “Leaves” fick en femteplats på listan över 2022 års bästa rocklåtar, av Aftonbladets recensent Sofia Bergström.

Dahlia (Trollhättan/Göteborg)

Dahlias sound är en blandning av tunga och moderna ljud, atmosfäriska effekter och kraftfull sång. Denna kvartett från Trollhättan/Göteborg består av rutinerade musiker och är kända för sin energi och attityd på scenen. Debutskivan “Gravity” gavs ut 2017 och därefter har även flera singlar släppts. Ny musik väntas under 2023.

Karmanjakah (Stockholm)

“Den är ljus snarare än mörk, drömsk snarare än ond och känslig snarare än oförsiktig.” Så beskriver Karmanjakah sin progressiva metal. Bandet har sin hemvist i Stockholm och släppte sitt debutalbum “A Book About Itself” 2021. Kombinationen av hoppfullhet, skönhet och hård metal gör att bandet verkligen sticker ut. Ytterligare ett skivsläpp i form av en EP är planerad under 2023.

Liar Thief Bandit (Malmö)

Liar Thief Bandit är trion från Malmö som lyckas sätta fingret på det stilbildande 70-talet i en modern tappning. Få lämnas oberörda av detta explosiva liveband av rang. Inspirerade av bland andra Thin Lizzy, Kiss, The Hellacopters och Turbonegro har bandet gjort tio Europaturnéer på bara några år. Här levereras obegränsad energi och medryckande melodier med känsla för att skapa det stora ur det enkla. Senaste albumet ”Diamonds” släpptes hösten 2022.

Modesty (Helsingborg/Malmö)

Modesty är ett kvinnligt rockband från Helsingborg och Malmö. Bandet släppte 2021 EP:n ”Don’t Tell Me” och sen dess har de varit förband till Hardcore Superstar och spelat på stora scener och festivaler både i Sverige och Tyskland. 2022 fick de avsluta hela Malmöfestivalen på Rock Stage. Hoppas ni är redo, för under våren 2023 släpps det mer musik!

Running Cooper (Östersund)

Running Cooper från Östersund består av Anna Hallberg (bas och sång), Martin Höög (gitarr), Adde Hemmingsson (trummor) och Simon Alfredsson (gitarr). Bandet har sedan 2015 släppt två EP:s och bland annat spelat på största scenen på In Music Festival i Kroatien. Inspirerade av band som Thin Lizzy och Muse spelar de en riffbaserad rock med fötterna i 70-talsbluesen. En jäkla show utlovas!

Sanctrum (Uppsala)

Sanctrum från Uppsala har hittills fyra skivsläpp i ryggen: "In harms way" (album, 2008), "Autumn" (EP, 2013), "Rot" (album, 2015) och "Walk with vermin" (EP, 2018). Ja, och så singeln "Beacon in the light" (2020). Bandets sound är en salig blandning av brutala thrashriff och episka refränger och elektroniska element - bland annat. Som liveband är Sanctrum ytterst rutinerat och deras konserter är kända för att vara lika intensiva som musiken.

The Overthrone (Stockholm)

The Overthrone från Stockholm är det senaste bandet inom den legendariska svenska melodiska dödsmetalscenen. Med den hyllade EP:n “The Plague” (2018) och albumet “Bloodmoon” (2021) har de turnerat genom Europa - bland annat med gig på tyska Wacken 2022. Bandet inspireras av band som In Flames, At the Gates och Dark Tranquility. Tillsammans med sin nya sångare och frontman Gustav Holmberg, känner de sig nu redo att ta både världen, och Sweden Rocks publik, med storm.

Läs mer om Sweden Rock här!

  • Text: Daniel Forsberg
  • Senast ändrad: 15 februari 2023