• Language

  Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Ansök till Livekarusellen 2024/2025

Från och med 1 maj kan musiker och dansare ansöka till Livekarusellen och Danskarusellen för säsongen 2024/2025. Karusellerna är Studiefrämjandets två nationella turnéer för musik och dans. Fokus är på glädje, utveckling och en jämställd scen. Alla har möjlighet att delta – oavsett stil, erfarenhet och ålder.

– Karusellerna är folkbildning i ett nötskal och så mycket mer än att spela och dansa. Deltagarna gör en otrolig utvecklingsresa. De stöttar varandra, ger och får feedback och växer verkligen i sitt skapande, säger Carin Hallin, nationell samordnare för Livekarusellen och Danskarusellen.

Bakom karusellerna står Studiefrämjandet i samarbete med föreningar, kommuner, fritidsgårdar och musik- och dansbranschen. Säsongen 2024/2025 är målet minst 100 deltagande artister och dansgrupper. Detta gör karusellerna till två av Sveriges största arrangemang för oetablerade artister och dansare.

– Det är väldigt kul att se att fler hittar till oss, och att fler har möjlighet att vara med i och med att karuseller snurrar över hela
landet, säger Carin Hallin.

Det bästa med karusellerna

 • Oetablerade artister och dansare får scentillfällen för att utvecklas, möta en publik och knyta kontakter
 • Vi jobbar för en jämställd scen och ansökan är öppen för alla – oavsett stil, erfarenhet och ålder
 • Alla deltagare får göra minst tre framträdanden med möjlighet att gå vidare till distriktsfestival och riksfestival
 • Alla deltagare får feedback – både från coacher och andra deltagare
 • Karusellerna medverkar till att fler lär sig att anordna evenemang
 • Karusellerna medverkar till att öka och stimulera kulturlivet i hela landet
 • Deltagarna har roligt, får minnen för livet, ökar sitt självförtroende och växer som grupp och individer
 • Karusellerna är inga tävlingar utan fokuserar på det pedagogiska och folkbildande
 • Karusellerna drivs utan ekonomiskt vinstintresse

Så genomförs karusellerna

Ansökan är öppen från 1 maj till 15 augusti. Turnéer genomförs sedan lokalt i hela landet från september till januari. Avslutningen sker genom en stor riksfestival i februari 2025 – då med representanter från alla turnédistrikt.

Turnédistrikten i landet

Livekarusellen genomförs i 16 turnédistrikt: Dalarna, Fyrbodal, Gävleborg, Halland, Norrbotten, Skaraborg, Skåne-Blekinge, Småland-Öland, Stockholm, Sörmland, Uppsala-Västmanland, Västerbotten, Västernorrland, Västra Götaland, Örebro-Värmland och Östergötland.

Danskarusellen genomförs i fem turnédistrikt: Gävleborg, Skåne-Blekinge, Småland-Öland, Stockholm och Uppsala-Västmanland.

Ansök till Livekarusellen här!