• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Tidigare årets program

Inför årets Hållbarhetsfestival vill vi passa på att lyfta sådant som ägde rum på tidigare festival. Under 2022 kunde vi ta del av fler än 120 unika arrangemang runt om i Västra Götaland. Fler än 20 olika kommuner deltog och vi såg en bredd av arrangemang - både sådana som famnade temat "Hållbar vattenkultur" och andra som lyfte hållbarhet, omställningsarbete och miljötänk i en vidare bemärkelse.

Exempel på typ av arrangemang var allt ifrån föreläsningar, webbinarier, workshops, teaterföreställningar och öppna hus till re-makes, utställningar, stadsvandringar, prova-på tillfällen och marknader. I listan nedan kan du ta del av ett axplock av förra årets programpunkter och se var de ägde rum.

 

Blå mat för en grönare planet, Vårgårda

Om vattenbrukets möjligheter och utmaningar att ge hållbar, varierad och näringsriktig mat.

Världens mest klimatsmarta fisk – och andra framgångshistorier, Göteborg 

Möt årets pristagare av WIN WIN Gothenburg Sustainability Award!

Panel och prisutdelning av Svenska Greenwashpriset 2022, Göteborg

För första gången delas miljörörelsens anti-pris Svenska Greenwashpriset 2022 ut i Göteborg på Hållbarhetsfestivalen! Välkommen till ett panelsamtal om greenwashing och om årets nominerade. 

Barnteater "Den stora skräpshowen" med Speed och Vattenmannen, Vårgårda och Alingsås

Under årets Hållbarhetsfestival har vi bjudit in Speed och Vattenmannen till Vårgårda med deras show "Den stora skräpshowen". 

Industriell och social symbios med Lyssna & lär, Sotenäs

Vad är symbios? Och vad har det med Sotenäs att göra? Under kvällens föreläsning kommer ni att få höra hur vi arbetar med social och industriell symbios i Sotenäs inom både näringsliv och kommun: Från problematik till möjlighet och avfall som blir värdefulla resurser. 

Vandring Anneröd-Skärholmen, Sotenäs 

Prova den nya vandringsleden som binder samman Sotenäs och Tanum. Tillsammans med en guide går vi från bokskogen i Anneröd via Evja Folkets Hus och Tåsteröds vatten samt bergen ovanför Klingsdalen innan vi kommer fram till Skärholmen. 

Isabella Lövin: "Oceankänslan" - om behovet av en ny berättelse, Skövde och Göteborg mfl 

Kom och lyssna på Isabella Lövin, tidigare miljö-, klimat- och vice statsminister, språkrör för Miljöpartiet, EU-parlamentariker och författare som nu är aktuell med den kritikerrosade boken "Oceankänslan- om behovet av en ny berättelse". 

Hur hållbart är Mölndal?

Välkommen till en utställning om hållbar utveckling i Mölndals galleria. Hur hållbart är egentligen Mölndal? Vilka mål siktar staden mot, vilka är de största utmaningarna och hur går det? 

Föreläsning: Miljöaktivisten Emma Sundh ”Gör skillnad – från klimatångest till handlingskraft”, Mölndal

Miljöaktivisten och influensern Emma Sundh (Instagram: @emmasundh) föreläser i Fässbergs kyrka om hur vi kan ställa om och göra skillnad för klimatet i vårt liv. 

Fakta och råd vad gäller elpris och elavtal, LEVA, Lysekil 

Elpriserna i Sverige och Europa har den senaste tiden varit högre än någonsin. Priserna svänger kraftigt från dag till dag och från timme till timme. Vintern spås bli tuff med rekordhöga priser och många oroar sig nu för kommande elräkningar. Vi reder här ut varför det ser ut som det gör, hur vi på LEVA kan hjälpa dig, och vad du kan göra själv för att påverka din elkostnad. 

59:ans Seniorcafé, Lysekil

59:ans Seniorcafé i Lysekil är en ny mötesplats för äldre  som främjar hälsa genom gemenskap. Presentation av verksamheten och möjlighet till sittgymnastik. 

Bråttom men inte kört, Råda Rotaryklubb, Härryda  

Välkomna till en livgivande föreställning om naturen, klimatet och framtiden. En välgörenhetskväll. Vad pågår och vad kan vi göra? Upplev en jordnära kväll med allvar och hopp i musik, tal och bild. MEDVERKANDE: Stefan Edman, biolog och författare, Stefan Sporsén, musiker, kapellmästare med gäster som Håkan Hellström, Augustifamiljen, Mia Skäringer mfl 

Allt du behöver veta för att bli volontär- digital lunchföreläsning. Volontärbyrån, Göteborg  

Är du nyfiken på vad som menas med att vara volontär eller att engagera sig ideellt? Vad brukar förväntas av dig och vad kan din insats göra för skillnad? 

Hur kan vi minska spridning av plast från konstgräsplaner? Kimo, Göteborg 

KIMO Sveriges stipendierapport för 2022 lanseras. 

Pengar! Hur hör hållbarhet och pengar ihop? Omställningsscenen på Stadsbiblioteket, Göteborg 

En film- och konstvisning som skapats av 600 ungdomar i projekt PENGAR! De har utforskat pengar och hållbarhet i historien, i samtiden och i framtiden. Välkommen att se deras verk. 

Om inte du, vem? Om inte nu, när? Extinction rebellion, Göteborg 

Ett samtal om hur klimatengagerade använder sig av civil olydnad och "artivism" för att väcka krisinsikt och påverka till systemomställning. 

Kunskapslyft för klimatet, som motkraft till fabricerade fakta, Göteborg

Hur ska vi mobilisera all den kunskap som faktiskt finns i företag, institutioner, föreningar och enskilda individer för att bemöta klimatförnekelse och misstro? Hur kan vi stärka kunskapens roll i demokratin och samtidigt bli bättre på att lyssna och ta hänsyn till människors erfarenhet och tro? Vi kan exempelvis förtydliga skillnaden mellan åsikter och väl underbyggda kunskaper. 

Öppet hus och reparation hos Returkultur - kulturens egen delningspool, Göteborg  

Returkultur är en återbrukande delningspool för kulturen. Vi samlar in och lånar ut utrustning som annars hade åkt på tippen. Kika förbi under Öppet hus för att höra mer om oss och hur vi kan vara en resurs för din verksamhet. 

Hållbara spelhobbyarrangemang, Göteborg

Arrangerar ni spelhobbyevenemang och har funderat på era arrangemang ur en hållbarhetssynpunkt? Delta i en workshop om hållbarhet inom spelhobbyn. 

Fokus hållbarhet i Nordstan - Slow Fashion, Göteborg 

Under vecka 42 har Nordstan ett utökat fokus på hållbarhet - både inom mode och kultur. Slow fashion är en inställning till mode där eftertanke och medvetenhet står i fokus. Det handlar även om reflektioner och prioriteringar. 

Plantera träd för framtiden - Eftermiddag för hela familjen på Eco Agroforestry Center 

Välkommen till en eftermiddag med Planta Panta international och Eco Agroforestry Center i Linnarhult. Eco Agroforestry Center är en testplats för Agroforestry, Skogsträdgårdsodling och integration. 

Stoppa överfisket! Alingsås

Omställningen till ett mer hållbart samhälle har kanske aldrig varit viktigare än nu, och friska hav är en av flera viktiga delar i en hållbar framtid. Genom vårt deltagande vill vi sprida kunskap om vikten av ett hållbart fiske, och hoppas kunna inspirera till förändring. 

Klädbytardag i Bollebygd 

Passa på att förnya höstgarderoben! Byt ut dina gamla kläder mot nya kläder från någon annan. Lämna in gamla plagg som du inte längre använder. Få en bytesbiljett per inlämnat plagg. Byt sedan till dig andra kläder för dina bytesbiljetter. 

Lär dig mer om Bokashi! Bollebygd

Bokashi är ett mycket effektivt sätt att ta hand om dina matrester. 

Integration i arbetslivet, Borås

Varmt välkommen till Agenda 2030 i Väst forumträff om Integration i arbetslivet, i samarbete med Högskolan i Borås, Göteborgs Energi och Göteborgs Stadsmission! 

Omställning på individnivå- en möjlighet och inte ett hot? Borås

Föreläsning med biskop emeritus KG Hammar 

Detta är ett urval och inte alla programpunkter från förra året.