• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Grön scen

På Grön Scen hittar du Studiefrämjandets bästa föreläsningarna om de globala utmaningarna vi står inför och allt - stort som smått - som vi kan göra för att skapa en hållbar planet. 

Färjenäs Skogsträdgård – Biologisk och social mångfald i staden

Färjenäs Skogsträdgård har byggt upp en skogsträdgård vid foten av Älvsborgsbron.. Hör dem berätta om utvecklingen av trädgården, biologisk mångfald och den fina mötesplatsen.

Potatiskooperativ – en form för framtiden

Angelica Vehmas från Borås potatiskooperativ kommer och berättar om hur ett odlingskooperativ fungerar och vad det kan betyda för vår matförsörjning.

Att påverka platsen där man bor

John Helfridson, Elinor Askmar och Dan Melander samtalar om hur vi kan påverka våra bostäder och platsen där vi bor.

Att bygga och bo i små hus

Se föreläsningen med Tony och Dan från föreningen Bygga och bo i natur. De berättar om att bygga hållbart och återbrukar material genom att bygga små hus - så kallade tiny houses.

Tusen trädgårdar

Trädgårdsjournalisten Gunnel Carlsson berättar om hur det är att delta i Tusen Trädgårdar och bjuder på lite tips till trädgården.

Vad betyder biologisk mångfald?

Två korta filmer om hur vi människor är - för vår överlevnad - beroende av att alla fantastiska djur, växter och svampar finns kvar. Biologen Stefan Edman berättar om vad biologisk mångfald innebär i världen och i Sverige.

Går det att nå klimatmålen?

Ja, de svenska klimatmålen går att nå, menar Stefan Edman. En del av lösningarna är ett förändrat skogsbruk och minskade utsläpp i vägtrafiken. Se två korta föreläsningar om klimatet med Stefan Edman.

Rikare trädgård med vatten och grodor

Bygg en damm i din trädgård och få många nya gäster. Isak Isaksson från Naturskyddsföreningen ger dig många bra tips på hur du anlägger en damm i din trädgård. Och berättar om alla fåglar, groddjur, fjärilar och växter som gynnas av ditt bygge.

Skapa mångfald i din trädgård

Se föreläsningen med Jessica Lyon och Anders Wirdheim som berättar om hur din trädgård kan bli ett paradis för fåglar, fjäril, insekter och många andra djur.

Samla fröer och odla vilda växter

Har du några favoriter bland de vilda blommorna? Se Cassandra Karlsson berätta om hur du kan samla fröer som du kan plantera i din egna trädgård. Både billigt och klokt.

Nattfjärilar - ett äventyr i mörkret

Lars Pettersson, forskare och aktiv i Svensk Dagfjärilsövervakning berättar om nattaktiva fjärilar och varför det satt en fjäril på Ronaldo under EM 2016.

Nattfåglar med Pav Johnsson

Biologen, fågelskådaren och naturguiden Pav Johnsson guidar oss bland fågelläten i försommarnatten.

Skapa den bästa jorden själv

Marek Rolenec, FOBO - Förbundet Organisk-Biologisk Odling - lär dig skapa den allra bästa odlingsjorden för dina plantor. Bra för din ekonomi och för den biologiska mångfalden.

Årets trädgårdskryp 2021

Guldbaggen utsågs av Rikare Trädgård till årets trädgårdskryp 2021. Hör Moa Petterson berätta om denna spännande skalbagge och vilken nytta den gör i din trädgård och för den biologiska mångfalden.

Från grön öken till ett blommande paradis

Föreläsning med Emma Wahlberg och Lovisa Skagerman som förvandlade sin villatomt med bara gräsmatta till en paradisträdgård med biologisk mångfald.

Spana fladdermöss i natten

Fladdermusexperten Cecilia Wide berättar om fladdermössens liv och hur du kan "se" dem i sommarnatten.

Civil olydnad i kampen för biologisk mångfald

Föreläsning med organisationen Extinction Rebellion som berättar om civil olydnad som metod för att uppmärksamma att vi snart utrotar oss själva om vi gör något genast.

Soil food web: mångfalden i jorden

Föreläsning om de mikroorganismer som finns i en frisk jord med odlaren Mats-Ola Persson

Hur vi vann mot fossiljätten Preem

Föreläsning om miljörörelsens frammarsch och hur vi tillsammans förändrar världen. Föreläsning med Jordens Vänner.

Park och trädgård som grön öken eller hållbar oas?

Föreläsning med Joakim Seiler & Camilla Wihlander, trädgårdsmästare, Gunnebo Slott och Trädgårdar.

De små handlingarnas storhetstid

En föreläsning om potatisuppropet och vikten av visioner för att skapa förändring med Arci Paasanen från Omställningsrörelsen.

Bo och bygga i natur

Föreläsning om hur man planerar för och bygger Tiny houses tillsammans med andra, föreläsare: Oliver Ostojic & Dan Melander

Naturens Rättigheter

Vad är naturens rättigheter och varför är det så viktigt? Föreläsare: Alexandra Reuter & Julia Lönnqvist

GRÖN SCEN

Här kommer Studiefrämjandet att samla föreläsningar om hur du och vi alla tillsammans kan bidra till en hållbart samhälle och en hållbar planet.