• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Danskarusellens historia

Danskarusellen startade 2012 som ett syskonarrangemang till Studiefrämjandets stora musikturné - Livekarusellen. Danskarusellen blev snabbt ett populärt forum för dansare och dansgrupper som vill utvecklas och uppträdande live inför publik.

Danskarusellen startade i Skåne och Östergötland 2012 och har sedan dess spridit sig till stora delar av Sverige. Varje säsong fram till och med 2019 har avslutats med en riksfinal eller riksfestival där en vinnare utsetts. Sedan 2020 är tävlingsmomentet i Danskarusellen borttaget.
 

Riksfinaler och riksfestivaler

2012: Premiär för Danskarusellen

Danskarusellens allra första säsong ägde rum i två distrikt - Östergötland och Skåne. Vinnare blev dansgrupperna Phree (Norrköping) och Oriental Move (Malmö).

 

2013: Malmögrupp vinnare för andra året i rad

Totalt tolv dansgrupper från Östergötland och Skåne deltog i årets säsong och sex grupper gjorde upp om segern i riksfinalen. Den ägde rum på Arbis i Linköping och lycklig vinnare blev latinamerikanska Sambos Illimani Suecia från Malmö.

Läs pressmeddelandet här!

 

2014: Riksfinal i Karlstad

Denna tredje säsong hade Danskarusellen växt i landet och i riksfinalen deltog dansgrupper från sex olika distrikt. Plats för riksfinalen var Nöjesfabriken i Karlstad och samarrangerades med Livekarusellen.

– Vi vann! Fy fan! Så jävla bra! Det har varit så intensivt, målmedvetet, svettigt och lärorikt för alla. Det har varit en fantastisk resa! Man utvecklas både som koreograf och dansare. Vi repat så mycket, vi har blivit en familj - världens bästa familj, sa en lycklig Pernilla Allisson, ledare för vinnarna Development Dance Crew från Malmö.

Läs pressmeddelandet här!

 

2015: Vinst på hemmaplan för Karlstadgrupp

Juryn gillade Contract Dance Company från Karlstad som dansade med såväl känsla som teknik. Mycket uttrycksfullt, rörande och sceniskt uttänkt uppträdande, var en del av juryns feedback. Även detta år arrangerades riksfinalen på Nöjesfabriken i Karlstad.

Läs pressmeddelandet här!

 

2016: Blackout Empire bjöd på dansfest

Nöjesfabriken i Karlstad har verkligen etablerat sig som en naturlig arena för Danskarusellens och Livekarusellen riksfinal. Detta var fjärde året finalen ägde rum där. Blackout Empire från Stockholm tog hem vinsten, och var en av 14 deltagande dansgrupper fördelade på åtta distrikt.

- Blackout Empire fångade oss från första stund. De bjöd in hela publiken på dansfest, sa jurymedlemmen Ana Strandberg om juryns val av vinnare. 

Läs pressmeddelandet här!

 

2017: Riksfinal blir riksfestival

Detta år bytte arrangemanget namn från riksfinal till riksfestival. Tävlingsmomentet blev mindre viktigt och störst fokus lades på individuell utveckling och feedback. Platsen var även denna gången Nöjesfabriken i Karlstad.

Det blev Navys från Örebro som kammade hem segern. Juryns motivering löd:

- För att ni levererar med kraft, uttryck, explosivitet och sensibilitet. Ni bjöd på en show fylld med attityd och hjärta. You brought the african vibe!

Läs pressmeddelandet här!

 

2018: Dans om mobilberoende gjorde avtryck

Tjejerna i No Legacy Dance Crew var superglada över vinsten. På frågan om vad de tror det var som gick hem hos publik och jury svarade de:

- Vi har ett väldigt genomtänkt nummer och det var det juryn sa. Själva konceptet är att vi dansar med mobiler och syftar på mobilberoende. Vårt nummer har ett budskap som vi förmedlar.

Läs pressmeddelandet här!

 

2019: Ny plats för riksfestivalen

Efter sex år för Karlstad och Nöjesfabriken byttes i år riksfestivalens arena till Värmekyrkan i Norrköping. Moves2 från Stockholm drog det längsta strået och tog hem vinsten. De framförde ett dansnummer som handlade om sammanhållning och att alltid ställa upp för varandra.

Läs pressmeddelandet här!

 

2020: Digital riksfestival

I coronatider togs beslutet att inte arrangera en fysisk riksfestival. Istället flyttade arrangemanget ut på nätet för en digital version.

2022: Äntligen en fysisk riksfestival igen

På Dynamo i Norrköping fick vi äntligen ses på riktigt igen. Sju dansgrupper uppträdde. I år fanns inget tävlingsmoment. Vi fokuserade istället på coaching och det pedagogiska i att uppträda live.