• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Vilken lärtyp är du?

Känner du igen dig i dessa beskrivningar? Kanske inte helt och hållet, men säkert till en viss del. Frågan är vad du är mest, en betraktare, testare, härmare eller läsare? (Ur Cirkeln nr 3 2014)

Testaren

Paketet från Ikea står mitt på köksgolvet. Testaren kliar sig bekymrat i huvudet när han ser monteringsanvisningen med sina siffror, bokstäver och pilar. Vad ska det där föreställa? Irriterat knycklar Testaren ihop pappret och slänger bort det. Här ska byggas, inte läsas. Skivor, skruvar och pluggar åker fram i rasande fart, passas ihop och antar skepnaden av en missbildad bokhylla. Aha – nu fattar jag, tänker Testaren och börjar om från början igen. Och snart står mästerverket där. Bokhyllan Billy är redo att pryda sin plats.

Härmaren

Härmaren har utan framgång betat av alla kurser i ryska. Uppgiven sätter den dystra Härmaren på musik och sjunker ned med gitarren i knäet. Då händer något. Favorit-poeten Vysotskijs hesa och känslomättade röst kommer både från högtalaren och Härmarens mun. Bort med ordböcker och gram-matikkompendier och fram med resväskan. Härmaren har fått en idé. Redan på flyget österut fastnar fraser som ”temperaturen i S:t Petersburg är minus fem grader”. Och efter en vecka på plats har Härmaren sett alla turistattraktioner från baksätet på en taxi. Bättre och billigare språklektioner finns inte för en Härmare. Snacksaliga chaufförer att ta efter och bilstereons popmusik att nynna med i.

Betraktaren

Under många år har Betraktaren tillbringat somrarna med att åka runt och titta på trädgårdar och planteringar. En häck med isop där, och en vackert klängande vägg av borlottibönor där. Bit för bit har bilden av en köksträdgård växt fram i Betraktarens huvud. Och bilden har fortsatt ner i händerna och ut i skissblocket. En blå och violett kryddram, små stenlagda gångar, höga avdelningar med majs och bönor. Men hur gör man egentligen? Betraktaren nonchalerar bokhyllans alla böcker, slår på datorn och tillbringar en hel kväll med att se säsong efter säsong med trädgårdsprogram. När spaden sätts i jorden nästa dag, grönskar trädgården redan i Betraktarens huvud.

Läsaren

Läsaren ska bjuda på middag i kväll. Biblioteket har tömts på kokböcker som har luslästs och försetts med post it-lappar. Och på kylskåpet sitter förbrukade inköpslistor med bockar i kanterna. Läsaren putsar glasögonen, men det är ögonen som är trötta – det kostar på att förbereda en meny. Så skrider Läsaren till verket. Kokböckerna ligger behändigt uppslagna på ett notställ bredvid spisen, och blicken far som en tennispubliks mellan spis och kokbok. Exakt 3/4 tesked salt står det. Och finhackad lök bör vara tre gånger tre millimeter. När vinet äntligen korkas upp vet Läsaren, utan att ha smakat det, att nu väntar: ”ett vin med inneboende komplexitet, med kryddiga och komplexa aromer som för tankarna till multna löv och exotiska kryddor”.

Ur Cirkeln nr 3 2014.

Starta studiecirkel

Lär dig mer om ditt favoritintresse. Samla ihop några vänner och starta en studiecirkel. Vi hjälper vi er vidare!