• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Öppen dörr på Studiefrämjandet

Välkommen hit med din nyfikenhet. Så jobbar Studiefrämjandet i Falköping. – Vi vill hjälpa människor att förverkliga sina idéer, säger Ami Blom. (Ur Cirkeln nr 3 2016)

ÖPPEN DÖRR PÅ STUDIEFRÄMJANDET I FALKÖPING

”Jag är intresserad av gamla pilgrimsleder och skulle vilja göra något men vet inte riktigt hur det ska gå till?” Så lät det för en tid sedan när en ung man knackade på hos Studiefrämjandet i Falköping. Just sådana frågor älskar Ami Blom och Åsa Eklund.
– Du behöver inte ens veta vad du ska fråga om, det räcker med att du berättar om dina intressen och vad du skulle vilja göra, säger Ami.

De ska vara lätt att starta en studiecirkel, menar både Ami och Åsa. Reglerna ska följas, men det får inte bli för tungrott. Bättre att köra igång och lösa de frågor som uppstår på vägen, i dialog med Studiefrämjandet. En studieplan ska finnas, men allt går alltså inte att planera och formulera i förväg. Just att lärandet tillåts ta sig oväntade vägar är definitivt en av studiecirkelmodellens stora förtjänster.
– En bra kamratcirkel där deltagarna utvecklas tillsammans är så nära folkbildningens idé man kan komma, säger Åsa.

Både hon och Ami har sett massor av kamratcirklar som uppnått en stark gemenskap.
– Jag tror att möten med andra människor är grundläggande för att vi ska må bra och hålla oss friska, säger Åsa.

Ensamheten i samhället är ett gissel, och för en del kan cirkeln bli nästan som en livboj, en plats där du är efterfrågad och efterlängtad.
– Just regelbundenheten betyder mycket, särskilt för äldre. Att ha något att se fram emot, säger Åsa.

Peppa cirklarna

Vad kan då Studiefrämjandet i Falköping erbjuda kamratcirklarna? Det kan vara rent konkreta saker som lokaler, utrustning, bidrag till en studieresa eller kanske en föreläsare i cirkeln. Men lika viktigt är de personliga kontakterna.
– Vi försöker hela tiden peppa och föreslå utvecklingsmöjligheter, menar Ami.

Inte minst gäller detta alla kamratcirklar i föreningarna. Här strävar både Åsa och Ami att besöka föreningarna på deras hemmaplan. Taktiken är att först ställa frågor och lyssna, sedan berätta om möjligheterna i att samarbeta med Studiefrämjandet.
– Det krävs absolut att vi träffas och får till ett bra samtal. Det här går inte att läsa sig till i broschyrer, säger Åsa.

Hur slutade då idén med pilgrimslederna? Jodå, fler än den unge mannen var intresserade, så det blev både en studiecirkel och några pilgrimsvandringar.
– Vi lyssnade på honom och såg möjligheterna – inte hindren. Det är att vara folkbildare i dag, säger Åsa.

Ur Cirkeln nr 3 2016.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 2 september 2020

Starta studiecirkel

Lär dig mer om ditt favoritintresse. Samla ihop några vänner och starta en studiecirkel. Vi hjälper vi er vidare!