• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Laddade för Sweden Rock

Nemis är Studiefrämjandets egen livescen på Sweden Rock Festival i Sölvesborg 7–10 juni. Flera hundra artister från hela landet har ansökt om att få spela på Nemis den 8 juni. Här är de åtta band som tar plats på scen. (Ur Cirkeln nr 1 2023)

Att hitta nya, spännande artister och att bidra till en jämställd musikscen har stått i fokus när banden valts ut.
– För oss som studieförbund är det fantastiskt att kunna fortsätta erbjuda den här möjligheten till några av våra hårdast rockande och kämpande grupper, säger Marcus Pehrsson på Studiefrämjandet.

Det är sextonde gången för Nemisscenen, i samarbete mellan Studiefrämjandet och Sweden Rock.
– Det känns bra att vi har möjlighet att bidra till tillväxten av nya band i vår genre. Vi viker gladeligen åtta speltider varje festival till detta, speciellt som vi märker att det är ett väldigt uppskattat inslag bland publiken, säger Kalle Blomgren, bokningsansvarig och vice vd på Sweden Rock Festival.

ARTISTERNA PÅ NEMIS SWEDEN ROCK 2023

Children of the Sün (Arvika)

Med en blandning av rock, blues och folkmusik får Children of the Sün’s musik ett sound som är retro, men samtidigt rätt i tiden. Bandet släppte sitt senaste album Roots 2022. Låten Leaves kom femma på listan över 2022 års bästa rocklåtar, enligt Sofia Bergström på Aftonbladet.

Dahlia (Trollhättan/Göteborg)

Dahlias sound är en blandning av tunga och moderna ljud, atmosfäriska effekter och kraftfull sång. Denna kvartett består av rutinerade musiker, kända för sin energi och attityd på scenen. Debutskivan Gravity kom 2017. Ny musik väntas under 2023.

Karmanjakah (Stockholm)

”Ljus snarare än mörk, drömsk snarare än ond och känslig snarare än oförsiktig.” Så beskriver Karmanjakah sin musik. Bandet släppte sitt debutalbum A Book About Itself 2021. Kombinationen av hoppfullhet, skönhet och hård metal gör att bandet sticker ut. Nytt skivsläpp planeras 2023.

Liar Thief Bandit (Malmö)

Liar Thief Bandit är trion som lyckas sätta fingret på det stilbildande 70-talet i en modern tappning. Bandet har gjort tio Europaturnéer på bara några år. Här levereras obegränsad energi och medryckande melodier. Senaste albumet Diamonds släpptes hösten 2022.

Modesty (Helsingborg/Malmö)

Modesty släppte 2021 EP:n Don’t Tell Me och sedan dess har de varit förband till Hardcore Superstar och spelat på stora scener och festivaler både i Sverige och Tyskland. 2022 fick de avsluta hela Malmöfestivalen på Rock Stage. Under 2023 släpps det mer musik!

Running Cooper (Östersund)

Jämtländska Running Cooper har sedan 2015 släppt två EP och bland annat spelat på största scenen på In Music Festival i Kroatien. Inspirerade av band som Thin Lizzy och Muse spelar de en riffbaserad rock med fötterna i 70-talsbluesen.

Sanctrum (Uppsala)

Sanctrum beskriver sig själva som en naturkraft som får dig att tappa andan. Vi pratar om hård metal med elektroniska, experimentella och orkestrala inslag, storslagna refränger och melodier. Bandets liveshower är kända för att vara intensiva och man har turnerat både i Europa och USA.

The Overthrone (Stockholm)

The Overthrone är det senaste bandet inom den legendariska svenska melodiska dödsmetalscenen. Med den hyllade EP:n The Plague (2018) och albumet Bloodmoon (2021) har de turnerat genom Europa. Inspirationskällor är band som In Flames, At the Gates och Dark Tranquility.

Nemis – New Music In Sweden

Nemis är en livescen för band och artister som har studiecirkel hos Studiefrämjandet och som verkligen satsar på musiken. Nemisscener finns på flera festivaler och klubbar i landet. Förutom på Sweden Rock finns i sommar Nemisscener på Subkultfestivalen 6-8 juni i Vänersborg och på Gefle Metal Festival den 15 juli.

Läs mer om Nemis!

Ur Cirkeln nr 1 2023.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 29 april 2023