• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Tusen Trädgårdar

Intresset för trädgård och odling fortsätter växa. Den 29 juni 2018 anordnas Tusen Trädgårdar för tredje gången. Då öppnas tusentals trädgårdar över hela landet för besökare.

Förra gången 2012 besökte 100 000 människor privata trädgårdar, handelsträdgårdar, kyrkogårdar och koloniområden. Gunnel Carlson, välkänd trädgårdsjournalist, är en av initiativtagarna till Tusen Trädgårdar.

Varför detta trädgårdsintresse?

Jag tror det hänger samman med den tid vi lever i. Kanske är det en reaktion på den digitala världen där allt går i högt tempo. Att se något sakta växa i naturen blir en motvikt som allt fler lockas av.

Ser du någon ny odlingstrend?

Cityodlingen kommer starkt. Många yngre bor i stan och saknar trädgård men vill ändå odla. De upptäcker att balkonger och innergårdar är bra odlingsplatser.

Vad är din tanke med Tusen Trädgårdar?

Att öppna grinden, bjuda in och mötas. Det handlar inte om att ha den finaste trädgården, utan om att inspirera andra och själv låta sig inspireras.

Trädgården som scen, kan man säga så?

Ja absolut. Att visa upp sin trädgård och att prata om odling är något som många gillar.

Är trädgårdsmänniskor vetgiriga?

Ja det tror jag. Den som drabbats av trädgårdsbacillen inser att det finns massor att lära – och att man aldrig blir fullärd.

Har du själv alltid varit odlingsintresserad?

Jag växte ju upp på en plantskola! Pappa var trädgårdsmästare, så intresset har alltid funnits där.

Tusen Trädgårdar anordnas av Gunnel Carlsons Trädgårdsriket, Riksförbundet Svensk Trädgård och Studiefrämjandet.
Mer info på www.tradgard.org och www.studieframjandet.se.

Tusen möjligheter att lära mer

Trädgårdsdesign, balkongodling, gödsling, fröodling. Oavsett om du redan är trädgårdsintresserad eller nyfiken nybörjare finns massor att lära. Varför inte gå en studiecirkel? Många av Studiefrämjandets avdelningar är engagerade i Tusen Trädgårdar och planerar redan nu aktiviteter.

Läs mer om Tusen Trädgårdar!