• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Följ med på Jägarskolan

Spänningen i mötet med viltet och stillheten i naturen. Ensamheten på älgpasset och gemenskapen i jaktlaget. Det är några skäl till att allt fler lockas av jakt. Cirkeln åkte till Valbo i Gästrikland och var med på Jägarskolans praktiska prov, med moment som vapenhantering, avståndsbedömning och lerduveskytte. (Ur Cirkeln nr 2 2016)

Snart jägare!

En lerduva lyfter ovanför hustaket. Plötsligt hörs ett skott. Ingen tvekan, vi har kommit rätt. På Valbo Sportskytteklubb pågår denna tidiga lördagsförmiddag i april de praktiska momenten i Studiefrämjandets intensivkurs för Jägarexamen. I två dagar har de tio deltagarna gnuggats med teori, följt av ett skriftligt prov som alla klarade. Så stämningen på skjutbanan är god, förväntansfull och lite nervös inför de praktiska prov som nu väntar.

Jakt är ”my thing”

Jesper Björk, 23 bor i Kungsgården i västra Gästrikland, en bygd där jaktintresset är stort. Flickvännen Julia och hennes pappa fick Jesper att ta steget, från nyfiket intresserad av jakt, till att själv vilja bli jägare.
– Jag följde med på jakt en gång och kände direkt att det här är ”my thing”. Och den känslan har förstärkts här på kursen, säger han.

”Att få komma ifrån och vara för sig själv en stund”, är Jespers korta och klara svar på frågan om vad som är tjusningen med jakt.

Jesper har just klarat provet i hagelskytte, med skjutning på lerduvor. Det var första gången i livet han höll i ett hagelgevär och det kändes lite nervöst.
– Jag tänkte att man kanske bryter axeln av rekylen, men det gick bra.

Vi följer med Jesper till nästa delmoment i hagelgevärsprovet – säker vapenhantering och avståndsbedömning. En kort markerad bana leder ut i skogen, och här gäller det att visa hur vapnet ska hanteras när man möter hinder i naturen, i det här fallet en gärdesgård. Stigen leder vidare till nästa station, där figurer i plåt på småvilt är uppsatta bland träden.

Nu ska Jesper bedöma om avståndet är tillräckligt kort för att kunna fälla viltet, utan risk för att skadeskjuta.
– Du måste visa att det du lärt dig i teorin även fungerar i praktiken, säger instruktören Urban Söderlund som hela tiden följt med Jesper runt på turen och iakttagit hans agerande.
Jesper klarar även detta prov och är nu ett steg närmare jägarexamen.

Djuren överlistar oss

Leif Risander från Studiefrämjandet i Leksand är kursledare. Han har jagat i fyrtio år och varit utbildare i sexton. Naturen och spänningen gör jakt lockande, menar han.
– Vi människor har vår hjärna och djuren har sina sinnen. I naturen befinner vi oss på djurens hemmaplan och ofta får vi lyfta på hatten åt deras förmåga att överlista oss.

Alla slags människor kommer till Jägarskolan, från rena nybörjare till erfarna jägare.
– Det bästa med att vara utbildare är att du får möta så många nya jaktintresserade. Och att jag lär mig sig så mycket själv genom att lära andra.

Vanligaste modellen för Jägarskolan är träffar en gång i veckan under en termin, följt av de prov som krävs för jägarexamen. På den här intensivkursen ska allt klaras av på fyra dagar. Alla deltagare har fått material utsänt i förväg och de vi frågar har läst på. Att kursen kostar 5 800 kronor bidrar säkert till pluggandet, priset sporrar till att klara provet.

Det finns invändningar mot ”snabbutbildningar” av jägare. Leif förstår kritiken, men betonar att samma krav ställs vid intensivkurserna och att självstudier på förhand är nödvändigt för att klara proven.
– Ingen blir en fullfjädrad jägare, oavsett kursupplägg. Kunskap kommer med erfarenhet.

Jägarskolan innehåller alla moment det krävs för att börja jaga – jaktformer, artkunskap, viltvård, jaktlagstiftning, skytte, vapenvård och mycket mer.
– Vi har stort fokus på jaktetik och säkerhet, säger Leif som anser att ansvar och gott omdöme är en jägares viktigaste egenskaper.

Olyckor av vådaskott

Att handskas med jaktvapen på rätt sätt är ett moment i provet. Ungefär 500 jakt-olyckor sker varje år i Sverige, och även om endast ett tiotal orsakas av vådaskott innebär osäker hantering av vapen stora risker.

Inne i ett skjul vid kulskyttebanan pågår provet i säker vapenhantering av kulvapen. Här ska deltagarna, en och en, visa att de kan hantera vapnet när de laddar och laddar ur. Varje rörelse ska ske på rätt sätt och i rätt ordning.

Joakim Särkimäki laddar geväret med fyra patroner och laddar sedan ur. Ställer vapnet mot väggen på rätt sätt. Allt går som planerat.
– Yes klart, säger provledaren Micke Holmstedt som förklarar att vapnet bara ska vara laddat när du sitter på pass.
– Patron ur så fort du reser dig, det är det som gäller.

Joakim ser lättad ut när provet är avklarat. För honom har självstudierna före kursen funkat perfekt.
– Allt förklaras bra i böckerna. Kommer du hit oförberedd tror jag det är omöjligt att klara sig, säger han.

Annat än svampplockning

– Att jaga är liksom något annat än att plocka svamp, säger Olof Wallin, 27.
Hela hans familj hemma i Torsåker jagar och han har varit med sin pappa många gånger, suttit på älgpass och varit hundförare. Men inte förrän nu har det blivit av för Olof att själv ta jägarexamen.
– Älgjakten är den stora grejen, nästan som en folkrörelse. Att sitta ensam på ett älgpass är också väldigt avslappnande.
Kanske en kontrast till Olofs jobb på Gävle kommuns arbetsmarknadsenhet, där han just nu är involverad i flyktingmottagningen.

Kvinnorna lär lättare

– Jag bara väntade på den frågan, suckar Leif Risander, när vi undrar varför det inte är några kvinnliga deltagare på kursen.
– Kvinnorna blir fler och fler på kurserna, men just den här gången var det ingen som anmälde sig.

Leifs erfarenhet är att de kvinnliga deltagarna är mer lyhörda och mottagliga för kunskap. Det händer inte så sällan att män kommer till kursen med föreställningen att ”det här kan jag redan” .
– Kvinnorna är i allmänhet mer öppna för att ställa frågor och kanske lite mindre prestigefulla.

Text: Thomas Östlund
Foto: Per-Erik Jäderberg

Jägarexamen krävs för att få jaga

  • Det finns nästan 300 000 registrerade jägare i Sverige.
  • Jägarexamen blev obligatoriskt för nya jägare från 1985.
  • För att godkännas måste man klara ett teoretiskt prov och ett praktiskt prov med två delmoment:
    – Den första delen innefattar säker hagelgevärshantering och avståndsbedömning, lerduveskytte samt markmålsskytte.
    – Den andra delen handlar om säker kulgevärshantering, precisionsskytte samt viltmålsskytte på älgbana.

Naturvårdsverket fastställer kraven för Jägarexamen. År 2014 tog cirka 10 000 personer Jägarexamen.

Fem olika sätt att läsa Jägarskolan

Nu har Studiefrämjandet och Jägareförbundet vässat Jägarskolan. Det betyder att du kan läsa kursen på fem olika sätt:

  • Jägarskolan komplett – med målet att du ska få en fullständig jägarexamen.
  • Jägarskolan teori – för att klara jägarexamens teoretiska delprov.
  • Jägarskolan praktik – med målet att klara jägarexamens praktiska delprov.
  • Jägarskolan intensiv – med målet att få en fullständig jägarexamen. Kräver egna studier i förväg.
  • Jägarskolan distans – med målet att klara fullständig jägarexamen. En kombination av självstudier vid dator/surfplatta med stöd av handledare på distans och fysiska träffar.

Studiefrämjandet och Svenska Jägareförbundet samarbetar kring Jägarskolan.

Läs mer om Jägarskolan här.

Ur Cirkeln nr 2 2016.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 17 juni 2020