• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Strategiprocess

Arbetet med att ta fram strategi 2131 påbörjades under hösten 2019 och pågår fram tills Studiefrämjandets extra förbundsstämma hösten 2021 då stämman tar ställning till en helt ny strategi. Arbetet kring hur Studiefrämjandet använder strategin sker också under hösten 2021.

Delprocesser under strategi 2131 

Det finns fyra delprocesser:

I varje delprocess är engagemang och delaktighet bland förtroendevalda, cirkelledare, medarbetare, deltagare och medlemsorganisationer en nyckel för att få fram en lyckad process och resultat.

Nuläge

I delprocess ”nuläge” undersöker vi hur vi internt och vår omvärld ser på folkbildning och Studiefrämjandet. Nuläget är grunden som hjälper oss tänka vidare kring vårt önskade läge.

Vi har beaktat och analyserat vår omvärld, närvärld och invärld när vi arbetet fram önskat läge om var Studiefrämjandet befinner sig år 2031. Alla tre delar påverkar också varandra på ett eller annat sätt.

Önskat läge

I delprocess ”önskat läge” beskriver vi det önskade läget för Studiefrämjandet 2031. Vårt önskade läge är också vår fyr i horisonten. År 2031 är Studiefrämjandets pedagogik vår kärna och vi är ledande inom pedagogisk utveckling och lärande. Vi är också tydliga för samhället med den skillnad vi faktiskt gör för männsikor.

Strategi

Vi tar fram förslag på strategi för att tydliggöra olika vägval och prioriteringar för Studiefrämjandet för de kommande tio åren. Förslag till strategi 2131 klubbas på förbundsstämman i oktober. 

Implementering

Efter att förbundsstämman fattat beslut om strategin 2131 påbörjas arbetet med att styra och leda organisationen gemensamt mot det önskade läget under hösten 2021. I implementeringsprocessen lär vi av varandra och drar stor nytta av att vara en nationell organisation. Vi delar framgångar för "ett Studiefrämjande!" 

 

Projektet 2131 bild Foto: Mostphotos

Strategipiloter

Strategipiloternas främsta uppgift är att skapa möjlighet till ett verksamhetsnära perspektiv, analys och förankring av arbetet med att ta fram strategi 2131 i Studiefrämjandets avdelningar. Totalt kommer cirka 20 projektpiloter från alla avdelningar att rekryteras och engageras i arbetet. I rollen som projektpilot ingår att komma med tankar och idéer kring nuläge och önskat läge, dels att agera processledare i arbetet med att samla in tankar och idéer från medarbetare och förtroendevalda i Studiefrämjandets avdelningar. Genom sin roll verkar de som projektets förlängda arm i lokalt förankringsarbete.

Strategipiloter träffas fysiskt tre gånger under hela processen

Träff 1
Här bestäms och sätts ramarna för projektpiloternas uppdrag och arbete. Träffen är förberedelse inför uppdraget att genomföra lokala samtal/ workshops med medarbetare och förtroendevalda.

Träff 2
Återsamling för återkoppling och analys av materialet som samlats in vid lokala samtal/workshops. Fokus är framförallt på önskat läge och vad Studiefrämjandet är för organisation 2031.

Träff 3
Piloternas sista träff. Det är en uppsamling och vi fokuserar främst på att testa och reflektera kring potentiella strategier.