• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Vad vill Studiefrämjandet med strategi 2131?

Studiefrämjandet vill förstå vad som händer runt oss för att vi tror på folkbildningens idé och Studiefrämjandets uppdrag. Vi brinner för att fler människor engagerar sig och tar en aktiv del i samhällslivet – som därmed bidrar till demokratisk förnyelse och till en mer hållbar utveckling; ekologiskt, socialt och ekonomiskt.

Vad vill Studiefrämjandet med strategi 2131?

Studiefrämjandet vill förstå vad som händer runt omkring oss för att vi tror på folkbildningens idé och på Studiefrämjandets uppdrag.

Vi vill att  fler människor engagerar sig och tar en aktiv del i samhällslivet – som i förlängningen bidrar till demokratisk förnyelse och till en mer hållbar utveckling; ekologiskt, socialt och ekonomiskt.

Samhället är i ständig förändring genom en utökad globalisering, digitalisering och urbanisering. Samtidigt som samhället utvecklas står Studiefrämjandet inför stora utmaningar. Människor engagerar sig och får ny kunskap och utvecklas mycket tack vare digitaliseringen, framför allt har pandemin påskyndat digitaliseringen. Vi lever även i ett förändrat politiskt landskap där folkbildningens tillitsbaserade styrning och där folkbildningens roll i samhället ifrågasätts.

Studiefrämjandets nuvarande strategiska mål löper snart ut. Vi arbetar därför fram en ny gemensam riktning för att kunna leda, styra och följa upp verksamheten från 2021 till 2031.  Den nya gemensamma riktningen heter därför ”strategi 2131”. Strategin innehåller tydliga långsiktiga mål, vilka vägar vi väljer – och väljer bort. 

Studiefrämjandets förbundsstyrelse är ansvariga för processen och projektet.  Förbundsstyrelsen har valt att föreslå ett långt tidsperspektiv, därför vi är ödmjuka inför att riktiga förändringar kommer ta tid.

Engagemang och delaktighet bland förtroendevalda, cirkelledare, medarbetare, deltagare och medlemsorganisationer är nyckeln för projektet ska bli lyckat.

Gemensamt tar vi Studiefrämjandet till den plats där vi gör mest nytta.