10 tips för ett klimatsmart hundliv
Husdjur pekas ibland ut som miljöbovar. Och även hundens tassar ger klimatavtryck - men det finns sätt att minska deras miljöpåverkan. I den här artikeln går vi igenom några enkla tips - och vad som kan vara värt att fundera kring som hundägare.
Hur många hundar finns det i Sverige?
Enligt Jordbruksverkets register finns det idag cirka 1 126 000 hundar i Sverige.
Husdjur äter ungefär en femtedel av kött och fisk som konsumeras i världen, enligt en amerikansk studie. Detta påverkar naturligtvis vår miljö - men som tur är finns det ganska enkla sätt att minska hundarnas klimatavtryck. Här hittar du 10 smarta tips för ett mer klimatsmart hundliv.
1. Använd komposterbara hundbajspåsar
Det tar ungefär 10 - 20 år för plastpåsar att sönderdelas till mikroplast - som i sin tur tar hundratals år innan de bryts ner. Att gå över till nedbrytningsbara hundbajspåsar är ett enkelt sätt att minska nedskräpningen. Tänk på att slänga dessa påsar i en skräpkorg - även om de är nedbrytningsbara betyder det inte att påsarna snabbt förmultnar i skogen.
2. Hitta foder som är baserat på biprodukter
Animaliska biprodukter betyder inte samma sak som ingredienser av låg kvalitet. Det är en term som beskriver de delar av ett djur som inte består av de huvudsakliga köttbitarna. Det kan vara organ som lungor, lever, njure och hjärta - eller köttmjöl och benmjöl. Dessa är lättsmälta och innehåller många viktiga näringsämnen - bland annat aminosyror, vitaminer, mineraler och hälsosamt fett som ger energi - och bidrar till hundens hälsa. Samtidigt som det minskar matavfallet.
Om du vill utfodra din hund med biprodukter som du hämtar från ett slakteri eller styckningsanläggning ska du registrera dig hos Jordbruksverket. Registreringen kostar inget och gäller tills du själv säger upp den. Här hittar du en blankett för att registrera dig.
3. Välj ekologisk och närproducerad hundmat
Ekologiskt hundfoder innehåller mestadels liknande ingredienser som i vanligt hundfoder - men endast av organisk kvalitet. Genteknik är allmänt förbjudet för både växtbaserade och animaliska ingredienser. Ekologiskt hundfoder innehåller inte heller konstgjorda smakförstärkare - och djuren ska vara uppfödda enligt EU:s regler om ekologiskt jordbruk.
4. Vilka hundfoder är svenska?
Titta efter märkningen Från Sverige - som sedan 2018 får användas även på hund- och kattmat. Det är en garanti för att produkten är odlad, uppfödd, förädlad, förpackad - och kontrollerad i Sverige. Att välja närproducerat gynnar klimatet, jordbruket och djurvälfärden.
Det här är några svenska fodermärken:
- Magnussons
- Glufs
- Petgood
- Doggy
- Axess
- Carrier
- Furry Friends
- Robur
- Mästers
- Standart
- Wonderboo
- Granngårdens egna
- Hugo & Celine
- Hundköket
Tänk på: Utfodra inte för mycket - se till att du aldrig behöver kasta hundmat.
5. Matrester - vad kan du blanda i hundens mat?
Vissa matrester som blir över efter våra egna måltider går utmärkt att blanda i hundens mat - i stället för att slängas. Exempelvis kokt potatis, ris, kokta makaroner och köttputs kan du blanda ner i hundmaten. Men det finns mycket du ska se upp med. Undvik alltför fet mat som såser eller kycklingskinn - även starkt kryddad mat. Undvik också sådant som kan förgifta hunden - som exempelvis lök.
Här kan du läsa mer om vilka matrester som fungerar - och vilka du bör undvika.
6. Köp begagnade hundprylar
Valpar växer fort och det finns en stor marknad för begagnade hundprylar. På exempelvis Facebook går det att hitta flera grupper för olika sorters hundägare och hundraser. Det finns många roliga leksaker som man vill skämma bort hunden med - men det är inte alltid så billigt. Att köpa begagnat är bra - både för plånboken och miljön. Anordna en gemensam promenad, loppis och korvgrillning - roligt både för hunden och för dig.
7. Duscha inte hunden med hundschampo i onödan
Om hunden inte är smutsig räcker det oftast att skölja med vatten. Men de allra flesta hundraser har genom avel inte längre den skyddande och smutsavvisande päls som vargar har utan pälsar av helt annan kvalitet.
Många av våra hundar lever i en miljö där de utsätts för avgaser, vägsalt och andra föroreningar som är skadlig för päls och hud. Därför måste de, precis som vi människor, schamponeras regelbundet för att må bra.
Det är däremot viktigt att använda ett schampo anpassat för hundar eftersom människors och hundars hud har olika ph-värde och ett människoschampo kan irritera hundens hud.
Försök att använda miljömärkta produkter så långt som möjligt - och överdosera inte.
8. Hitta eller tillverka miljövänliga leksaker
Det går att hitta leksaker till hunden som är tillverkade i mer miljövänliga material än plast och gummi - exempelvis naturgummi eller hampa. Det går också att göra egna leksaker till hunden, utifrån återvunnet material som du redan har hemma.
9. Hundpromenad - i stället för bilen
Det är lätt att bli bekväm och ta bilen överallt, men fundera över vilka ärenden och sträckor som du istället kan omvandla till hundpromenader. Det här är något som alla tjänar på. Klimatet får pusta ut en stund, hunden blir glad - och du får motion på köpet.
Och om du planerar att resa runt med hunden på olika utställningar och tävlingar. Tänk på att ni är många med samma intresse - försök att samåka.
10. Storlek och antal - vad är dina hundbehov?
Något som också kan vara värt att fundera kring - om du vill minimera klimatavtrycket - är hur stor hund du behöver? Och hur många? Tre stycken hundar som väger 50 kilo vardera kommer naturligtvis att behöva en mycket större mängd foder än en mellanstor hund på 20 kilo. Se över dina hundbehov.
Lycka till med ett mer klimatsmart hundliv!
Dela sida:
Dela: