• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Din roll i gruppen

I nästan alla grupper intar vi, medvetet eller oavsiktligt, olika roller. Ingenting säger att du har samma roll alltid, men de flesta grupper har en uppsättning givna roller, som väntar på att besättas. Daniel Forsberg har spelat musik i många grupper. Här presenterar han några karaktärer han stött på genom åren. Lite överdrivet, men kanske känner du igen typerna? (Ur Cirkeln nr 2 2015)

LENA LEDARE

Lena kombinerar karaktärsdragen strukturerad, ordningsam och grymt ämneskunnig. Hon sätter tydliga mål, är duktig på att peppa och driva gruppen framåt. Lenas stora energi gör att hon oftast får gehör för sina idéer. Men hon kan ibland upplevas som lite för bossig, kontrollerande och rentav en aning fyrkantig. Som motorn i bandet har Lena kontakt med konsertarrangörer och är bandets naturliga spjutspets i jakten på framgång och skivkontrakt.

Typiskt citat av Lena: ”Då ses vi på tisdagsrepet. Jag lägger upp mina texter och ackord i Dropbox så ni kan kolla in dem i förväg.”

KRITISKE KRISTER

Här har du personen som mer än gärna problematiserar allt och lite till. Kanske älskar Krister frågorna mer än svaren? Av vissa kan han upplevas som negativ, gnällig och provocerande, medan andra ser honom som klok, förnuftig och med förmåga att se logiska samband. I bandet är det ofta Krister som vågar ta upp känsliga ämnen om låtar som inte håller måttet, att konsertgaget är för lågt eller att bandets sound behöver uppdateras.

Typiskt citat av Krister: ”Refrängen i nya låten suger! Hur ska vi få till en bra platta om vi inte repar oftare?”

REBECKA REBELL

Rebecka står för det yviga och kaxiga i gruppen. Hon går alltid sin egen väg och bryr sig föga om vad andra tycker. Musikaliskt förkastar Rebecka allt som har med ackordsanalyser och administrativ struktur att göra. Hon förlitar sig på sitt grymma gehör och ett soloparti spelas aldrig likadant två gånger. När Rebecka får flow, vilket händer ofta, kan hon stanna i replokalen hela natten.

Typiskt citat av Rebecka: ”Snacka inte så mycket skit. Nu kör vi istället!”

SOCIALA SOFIA

Sofia är den mest utåtriktade och gladlynta personen i gruppen och med sin lättsamhet sprider hon härlig energi omkring sig. När bandet träffas har Sofia också stort behov av att prata om annat än musik. Det kan vara allt ifrån det senaste avsnittet av Let’s Dance till Lohmanders nya chilibearnaise eller sommarens semesterplaner till Rhodos. Sofia är en engagerad musiker, men trivs allra bäst på fikarasten och när stämningen är mer avslappnad. Om någon föreslår en After Work för att fira ett lyckat rep, så är det Sofia.

Typiskt citat av Sofia: ”Kom hit allihop! Har ni sett det här klippet med den skrattande geten? Fy fan så roligt!”

LASSE LAGSPELARE

I Sveriges fotbollslandslag i VM 1994 skulle Lasse vara Stefan Schwarz. Att jobba stenhårt för laget men själv ta lite plats, det är Lasses melodi. Genom att stötta och lyfta fram andra är han ovärderlig för gruppens resultat. Uppstår konflikt eller osämja är det oftast Lasse som medlar, summerar allas åsikter och levererar ett förslag på lösning. Musikaliskt är Lasse inlyssnande och med en enkel och smakfull spelstil limmar han ihop bandets sound till en proffsig helhet. Lasse är alltid i tid till repen, övar stenhårt på sitt instrument och kan givetvis alla låttexter och ackord utantill.

Typiskt citat av Lasse: ”Snyggt spelat, Lena! Det låter nog bättre om jag håller igen lite i verserna.”

PASSIVE PUTTE

Vad Putte tycker och tänker är en gåta. Han håller låg profil – ibland så låg att han knappt märks överhuvudtaget. Vissa kan uppleva att Putte blir ”överkörd” när saker bestäms, men han är oerhört lojal mot gruppen och gör alltid det han blir tillsagd. Kanske är han med i bandet bara för att polarna är med? Men skenet bedrar. Putte kan mycket väl vara den mest passionerade musikern i hela gruppen. Detta anas tydligt på spelningarna då han går in i sin egen värld och släpper på känslorna totalt.

Typiskt citat av Putte: ”Det spelar ingen roll. Om ni tycker så, är det okej för mig.”

VIMSIGE VIKTOR

Viktor kan upplevas som den där sköna snubben som alltid obekymrat tar dagen precis som den kommer. Många har svårt för hans något relativa inställning till tid och planering. Men trots att Viktor oftast kommer för sent och kan verka distraherad och rörig, presterar han alltid på topp. Viktor är ett unikum – en person man inte kan låta bli att älska. Inte sällan kläcker han irrationella idéer som får andra att höja på ögonbrynen. Om någon föreslår ett publikfriande Tomas Ledin-medley mitt i det annars tungsinta och melankoliska original-setet – då är det Viktor.

Typiskt citat av Viktor: ”Är det i morgon vi ska lira? Jag kommer så fort jag kan. Farsan behöver hjälp med bilen.”

Spela musik hos Studiefrämjandet!

Ur Cirkeln nr 2 2015.

  • Text: Daniel Forsberg
  • Senast ändrad: 1 september 2020