• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Sommarhemester 2.0

Först pandemi, sedan lågkonjunktur. Så klart vi vill se oss omkring, men att dra till andra sidan jordklotet är kanske inte så smart, varken för plånboken eller klimatet. Så vad göra? Lugn, det finns alternativ på hemmaplan. Varför inte skapa din egen mix av bildande upplevelser, upptäckarlust och avkoppling? Här är lite inspiration för din Sommarhemester 2.0. (Ur Cirkeln nr 1 2023)

Hitta din festival!

Jazz, klassiskt, folkmusik eller rock. Små och stora festivaler hittar du lite varstans i sommarsverige. En bra festivalsajt är evenemang.se. Tre tips:

  • Sweden Rock 7-10 juni. Klassisk hårdrocksfestival i Blekinge.
    På Studiefrämjandet scen Nemis spelar åtta band (se sidan 10).
  • Urkult 3-5 augusti. Alternativt så det knakar. Härlig mix av människor, musik, hantverk, poesi och mycket mer. Allt i magisk natur med häftiga hällristningar vid Nämforsen i Ångermanland.
  • Jazz- och glassfestival är en ny endags jazzfestival i Flen. Lyssna gratis i Thuleparken den 12 augusti.

Museer du inte trodde fanns

Det finns ungefär 1 500 museer i Sverige. Några välkända, men de flesta väntar på att upptäckas av fler. Tre tips:

  • Monica Zetterlund-museet. Här finns det mesta om jazzikonen och mycket folkhemsnostalgi. Ligger i värmländska bruksorten Hagfors där Monica växte upp.
  • Attje, Svenskt Fjäll- och samemuseum i Jokkmokk. Ta del av samiskt liv, kultur och historia. Dessutom ett informationscentrum för fjällturism.
  • Fängelsemuseet i Gävle ligger i det nedlagda gamla fängelset, med autentiska miljöer från 1800-talets fängelseceller – och den underjordiska fånghålan från 1553.

Naturliga smultronställen

Den svenska naturen bjuder på magiska upplevelser, och här finns något för alla. 30 nationalparker och över 5 000 naturreservat väntar på dig. Du har säkert dina egna naturliga smultruntronställen. Här är tre till:

  • Hagaparken på promenadavstånd från Stockholms innerstad, med natur och kulturhistoria i överflöd. Här hittar du, förutom lummig grönska, byggnader med namn som Turkiska kiosken och Ekotemplet. Du kan också vinka till Victoria och Daniel, som hor på Haga slott.
  • Grövelsjön. De mest hängivna fjällnördarna fnyser nog åt Grövelsjön, längst upp i Dalarna. Men här finns charmig fjällanläggning och fina vandringar. Längtar du efter utlandssemester? Norge ligger bara några kilometer bort.
  • Skurugata i Eksjö kommun beskrivs som ett av södra Sveriges mest egendomliga naturfenomen. Det är en 800 meter lång förkastningsspricka som tar dig nedåt från utsiktspunkten Skuruhatt. Spännande och lite skrämmande vandring mellan bergsväggarna.

Hemma hos…

Konstnärs- eller författarhem ger en extra dimension åt deras verk. Selma Lagerlöfs Mårbacka och Zorngården i Mora hör till de mest kända. Tre andra tips:

  • Ellen Keys Strand. Författaren Ellen Key (född 1849) var en av folkbildningens pionjärer, känd för uttalandet att ”bildning är det som finns kvar när vi glömt allt vi lärt oss”. Sommartid kan du besöka hennes författarhem Strand vid Vättern. Endast guidade visningar.
  • Döderhultarens museum och ateljé. Grovt tillyxade träfigurer som skildrar människor och djur i Småland. Inte mycket till konstnär, tyckte många i början om Axel Robert Petersson (född 1877). Nu finns Döderhultaren, som han kallas, representerad på många museer. På museet i Oskarshamn finns 200 av hans verk.
  • Dan Andersson (född 1888) är en av våra mest älskade författare. I Luossastugan i Dalarna bodde han under några år. Magisk mix av sommaridyll och melankolisk poesi. Öppet sommartid. I trakten finns också många spår efter svedjefinnarna, 1600-talets stora migrantgrupp från östra Finland.

Småstadscharm

Ska vi vara ärliga är väl inte alla svenska småstäder så charmiga. Här är tre undantag:

  • Säter i Dalarna är värt ett besök, med sina bevarade träkåkar, enligt en stadsplan från 1630. Utanför stan ligger ett av Sveriges största mentalsjukhus, numera nedlagt, men med museum och guidade visningar.
  • Ystad. Här, längst ner i söder, kan du känna doften av kontinenten och vandra längs medeltida kullerstensgator. Massor av sevärt i närheten, som storslagna Ales stenar och Dag Hammarskjölds sommarviste Backåkra. En viss Kurt Wallander hör också hemma i Ystad.
  • Söderköping var en medeltida metropol, i dag en stillsam småstad med mycket historia i bagaget. Göta kanal går genom staden och varje år firas festivalen Söderköpings Gästabud med tornerspel, marknad och musik. I år den 25-27 augusti.

Ta dig runt

Tågluffa i Sverige

Många länstrafikbolag har smarta lösningar. Norrtågs tågluffarkort gäller två veckors fritt resande till 55 destinationer, från Sundsvall till Kiruna, för 995 kronor. Två barn hänger med gratis. Med Skånetrafikens Öresund runt reser du två dagar i hela Skåne, och även en tur till Köpenhamn och vidare till Helsingör. Kostar 299 kronor för vuxna.

Vandra

Fjällvandring är en passion för vissa. Andra föredrar mindre strapatsrika låglandsvandringar.
Skåneleden och Sörmlandsleden är två populära leder, med bra information. Den nya boken Vandringsslingor i Sverige av Jørgen Hansen innehåller 98 vandringar som börjar och slutar på samma ställe.

Cykla

Upplev natur och kultur på nära håll, i lugnt tempo. Cykeln tar dig till platser dit inga tåg och bilar når. Åk dit näsan pekar eller detaljplanera, valet är ditt. Det finns många markerade cykelleder, till exempel Sydostleden Simrishamn–Växjö och Kattegattleden Göteborg–Helsingborg.

Båt

Varför inte en båtluff i Stockholms skärgård? För 545 kronor reser du fritt i fem dagar med Vaxholmsbolagets båtar. Hoppa av vid någon av de 299 trafikerade bryggorna och njut lite Saltkråkanliv.

Hitta dina guldkorn

  • Studieförbunden och folkhögskolorna tar inte semester, och runt om i landet finns massor av arrangemang. Folkhögskolornas sommarkurser hittar du på folkhogskola.nu. På studieframjandet.se ser du vad som är på gång i vår och sommar.
  • Turistföreningen, Friluftsfrämjandet och Naturskyddsföreningen erbjuder alla spännande upplevelser i sommarsverige. De är tre av Studiefrämjandets 19 medlemsorganisationer.
  • Kommunernas evenemangskalendrar och turistbyråer kan tipsa om vad som händer – här och nu.

Ur Cirkeln nr 1 2023.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 29 april 2023