• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

När gruppen spelar huvudrollen

Visst, det finns mycket facklitteratur om gruppdynamik. Men ibland kan en bra roman eller en spännande film säga mer än tusen ord i en forskningsrapport. Här är några förslag på böcker och filmer där gruppen spelar huvudrollen. (Ur Cirkeln nr 1 2022)

ROMANER

Bormann i Bromma

När ”vi” har ordet

Novellsamling av Hans Gunnarsson där ett namnlöst ”vi” har ordet i alla elva berättelser. ”Gunnarsson ger i sina noveller prov på en skarp analys av gruppdynamik men, överraskande, också empati för vår gemensamma oförmåga.” Så skriver kulturtidskriften Trakten om Bormann i Bromma.

Flugornas herre

Laddat maktspel

Gastkramande klassiker av nobelpristagaren William Golding. En grupp pojkar mellan sex och tolv år blir strandsatta på en ö i Stilla havet efter en flygolycka. Lekfull glädje övergår snart i ett laddat maktspel i gruppen, med våldsamma följder. Flugornas herre var länge ett standardverk i skolorna, och är för tusentals svenskar den första ”vuxenroman” de läst. Boken har filmatiserats tre gånger.

Foxfire – en tjejligas bekännelser

Hämnden är ljuv

Den amerikanska författaren Joyce Carol Oates skildrar i Foxfire – en tjejligas bekännelser fem tjejer som växer upp på femtiotalet i den fiktiva staden Hammond. De har ett gemensamt, nämligen att de utsatts för orättvisor och trakasserier. Nu bildar de systerskapet Foxfire, med målet att hämnas alla som plågat dem. I boken får vi följa Foxfires uppgång och fall. Har även filmatiserats.

Gruppen

Trettiotalets Sex and the city

Begreppet kollektivroman innebär att boken inte har en huvudperson, utan att gruppen står i centrum. Ett exempel är Mary McCarthy klassiker från 1963, med den passande titeln Gruppen. Här möter vi åtta unga kvinnor i trettiotalets New York. ”Att kalla Gruppen för urkällan i traditionen att skildra unga urbana kvinnors strävan inom områden som sex, relationer och karriär är ingen överdrift”, skrev Kristofer Ahlström i DN i samband med att Gruppen kom i ny svensk översättning.

FILMER

Some Kind of Monster

Terapi med Metallica

Dokumentär från 2004 som skildrar ett par turbulenta år i det legendariska hårdrockbandet Metallicas karriär. År 2001 var gruppen på gränsen till nervsammanbrott, med interna stridigheter, avhopp, drogproblem och allmän brist på kommunikation. Denna tillstånd och vägen tillbaka, med hjälp av psykologen Phil Towle, skildras i filmen Some Kind of Monster av Joe Berlinger och Bruce Sinofsky.

Filmen används i Studiefrämjandets utbildningar för cirkelledare i musikgrupper. Konflikter drabbar ju inte enbart världsartister, utan kan uppstå i vilken replokal som helst.

Det finns flera dokumentärer som skildrar gemenskap och konflikter i musikgrupper. Mastodontserien Beatles – Get Back av Peter Jackson är ett aktuellt exempel. Ett annat är Vi är barn av vår tid – filmen om Nationalteatern.

Losers

Laddat i skogen

Svensk uppmärksammad indiefilm. I Losers blandas spänning, svart humor och naturmystik när ett gäng arbetslösa ungdomar på en arbetsmarknadsutbildning i Borlänge ska arrangera vildmarksturer. Ju längre gruppen kommer in i skogen, desto mer laddad bli stämningen och relationerna. Långfilmsdebut av regissörerna Mattias J. Skoglund och Markus Marcetik.

De ofrivilliga och Play

Om individen och kollektivet

Regissören Ruben Östlund har i många filmer gestaltat spänningen mellan individ och kollektiv. De ofrivilliga från 2010 är kanske det bästa exemplet. Filmens fem skilda episoder kretsar kring människors förmåga att stöta ut det som uppfattas som annorlunda. Vad händer till exempel när en ny, rättrådig lärare envisas med att inför kollegerna hävda att en annan lärare misshandlat en elev?

Filmen Play som kom 2013 är inspirerad av verkliga händelser, där unga svarta pojkar rånade andra barn i centrala Göteborg, utan våld men med hjälp av det retoriska ”brorsantricket”. Filmen vann många priser, men fick också utstå en hel del kritik för det sätt på vilket Östlund skildrar ungdomarna.

Straight Outta Compton

Från hiphoppens åttiotal

Straight Outta Compton från 2015 är filmen om N.W.A från stadsdelen Compton i Los Angeles. N.W.A bildades i mitten av 1980-talet, och var en av de första hip hop-grupperna, med Dr. Dre och Ice Cube som några av medlemmarna. ”Det finns inget mer romantiskt än när ett omaka gäng dras till varandra på grund av något de har inom sig, några rytmer, några ord, en potential som bara måste förverkligas”, skrev DN:s Kerstin Gezelius om filmen.

Återträffen

Otrevliga minnen

Anna Odells film från 2013 är redan en modern klassiker. Här samlas en skolklass till återträff tjugo år efter att de gick ut nian. Låter kanske trevligt och idylliskt, men nej nej. Gamla konflikter och mobbning kommer upp till ytan, när det visar sig att alla inte är bjudna på festen. Återträffen blandar fiktion och dokumentär på ett nyskapande sätt.

HITTA FILMER OCH BÖCKER

Filmerna kan hyras via olika strömningstjänster eller på SVT Play. Googla titlarna och leta dig fram. Böckerna hittar du på biblioteket.

Läs mer om gruppdynamik och våra ledarutbildningar här!

Ur Cirkeln nr 1 2022.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 21 april 2022