• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Möt hjälten Albin Blomster

Möt Albin Blomster, 16 som gillar att finnas till för andra. Han har studiecirklar i matte med ensamkommande flyktingungdomar. Nu har han blivit utnämnd till Årets ungdomshjälte. (Ur Cirkeln nr 1 2019)

Namn: Albin Blomster Ålder: 16 Gör: Går i gymnasiet Bor: Grästorp, Västergötland Familj: Mamma Kria, pappa Leif och storebröderna Emil och Jonas Fritid: Spelar innebandy och jobbar på den lokala bion Lyssnar på: Ed Sheeran och annan lugn akustisk musik Läser: Alex Dogboy av Monica Zac

Berätta om ditt engagemang.

Det började för tre år sedan då min mormor blev god man för två ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan. Det gjorde mig också engagerad. Jag hjälpte dem, och flera andra ensamkommande killar, genom att vara deras mattelärare en gång i veckan. Samtidigt blev jag också deras vän. Sedan dess träffas vi minst två gånger i veckan och jag stöttar dem här i deras nya land. Bland annat umgås vi vid högtider som exempelvis påsk och nyår. Och så firar vi allas födelsedagar. Vi sjunger, äter tårta, skrattar och har kul.

Vad tror du att du betyder för dem?

Jag tror att de ser mig som en bra kompis och en rolig figur som de kommer att minnas i framtiden.

Vad driver dig?

Jag tycker det är jättekul att prata med människor, göra nya saker och samla på mig erfarenheter. Att finnas för andra känns som en självklarhet. Och jag älskar att lära ut!

Hur har Studiefrämjandet varit till nytta?

De har alltid varit en central hjälp och stöttat vår förening Nordsyd i arbetet med mattekursen. Dessutom har jag och min mormor gått en jättebra ledarutbildning hos dem.

Du prisades som Årets ungdomshjälte på Svenska Hjältar-galan 2018. Hur kändes det?

Väldigt stort! Jag har ofta tänkt på hur overkligt det måste kännas att ta emot ett sådant pris. Det går ju till de allra bästa personerna vi har i Sverige. Helt ofattbart att det priset också gick till mig.

Varför tror du att du fick priset?

Jag har gjort något unikt. Det är inte alla i min ålder som skulle agerat som jag.

Vad vill du göra i framtiden?

Läkare kanske. Jag vill hjälpa människor att må bättre. Annars älskar jag både den vetenskapliga och den politiska världen.

Vilka råd vill du ge oss andra för en bättre integration?

Det viktigaste av allt är prata med varandra. Och tycker du att det finns orättvisor – engagera dig och följ din drivkraft. Det finns många föreningar att gå med i.

  • Text: Daniel Forsberg
  • Senast ändrad: 31 augusti 2020