Gå till Studiefrämjandet.se

Lär känna din iphone

”Nej, nu har jag alldeles tappat bort mig”, säger en kvinna och ser uppgiven ut. ”Ingen fara”, lugnar cirkelledaren Göran Säll och kommer snabbt till undsättning. Cirkeln iPhone för nybörjare pågår för fullt, och här finns ingen plats för dumma frågor.


Det är mycket att hålla koll på i en mobiltelefon. Ett tryck på funktionen ”inställningar” och en värld av valmöjligheter öppnar sig. För den ovane är det inte lätt att navigera sig fram i menyerna.

Att bli mer bekant med sin telefon är syftet med kursen iPhone för nybörjare på SeniorNet i Göteborg. Åtta personer är samlade i den rymliga lokalen, alla med telefonen framför sig. Ledaren Göran Säll med kollegan Hans Göransson tar det från grunden och förklarar skillnaden mellan att ansluta telefonen via mobilnätet och wifi. Sedan ger man sig in i de olika inställningsfunktionerna.

– Vi kommer inte hinna med allt, men det kan vara bra att känna till vilka möjligheter som finns, säger Göran.

Apparnas möjligheter

I början är det lite tyst i gruppen, men det förändras så fort Göran börjar gå igenom olika funktioner. Ännu mer livligt blir det när apparna kommer på tal. Nu är det full fart på tips och prat om vilka möjligheter apparna ger.

– Jag kan hjälpa dig att ladda ner SR Play, den är jättebra, tipsar en kvinna till sin bordsgranne.

Ulf Bjune har investerat dyra pengar i en iPhone 14.

– Alla säger att den är görbra, men det hjälper ju inte om jag inte vet hur den fungerar.

Maija-Liisa Holmasaari kom till SeniorNet när hon köpt sin första laptop. Nu vill hon lära sig mer om telefonen.

– Det är viktigt att hänga med. Många i min ålder hamnar lite utanför, men jag vill lära mig mer hela tiden, säger hon.

Minska klyftan

I SeniorNets lokaler i stadsdelen Majorna är det öppet hus varje vardag, 10–13. Här finns datorer, skrivare, fika och alltid någon att fråga om råd. Föreningen har cirka 500 medlemmar.

– Absolut finns det en digital klyfta i samhället och den vill vi minska. Den sociala samvaron i vår lokal betyder också jättemycket, säger föreningens ordförande Ulla Stahlberg.

Hon berättar om den omfattande kursverksamhet föreningen genomför i samverkan med Studiefrämjandet, allt från släktforskning till mapphantering på datorn. De digitala bedrägerierna är ett gissel, liksom rädslan att ”trycka på fel knapp”.

– Många är rädda för att bli utsatta och en del gör sina uppdateringar här hos oss, för de är rädda att bli lurade, säger Ulla.

I cirkeln fortsätter djupdykningen in i iPhones värld. Kalenderfunktion, kontrollcenter, kameran… Det finns mycket att upptäcka och lära. Och om det uppstår problem efter det att cirkeln är slut finns hjälp att få.

– Hans och jag finns här i lokalen varje måndag, så det är bara att komma förbi och fråga, säger Göran Säll.

Digitala klyftan

I åldern 16-64 år använder så gott som alla internet, jämfört med 83 % i åldern över 65 år. 42 % av alla över 65 år behöver i olika grad hjälp av andra med internet. Bland äldre är det vanligare med dator i stället för mobil för att använda internet.

Källa: Internetstiftelsen

Ur Cirkeln nr 1 2025.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 11 maj 2025