• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Musikaliskt systerskap hos Systrarna Halland

”Att hålla på med musik är att blotta sig. Här har jag känt att jag får vara den jag är”, säger Ella, 17. Hon är en av Systrarna Halland, en kreativ frizon för tio unga musikintresserade tjejer. Senaste året har de träffats varje månad för att ta nya steg i sitt musikskapande – och i sin personliga utveckling. (Ur Cirkeln nr 2 2022)

– Det är mycket som ska fixas nu, så sätt igång med dina frågor.

Vi träffas på Kulturhuset Fyren i Kungsbacka, en eftermiddag i juni. Det som ska fixas är förberedelser inför eventet School´s out på Kungsbacka torg. Nourjeen, Freja och Ella har blivit inbjudna att spela live, och så klart tackat ja. Fast något riktigt band har de inte hunnit bilda ännu.

– Nja… inte riktigt.
– Men snart kanske.

För tio månader sedan kände de tre inte varandra. Nu verkar de tajta, med mycket skratt, avslappnad attityd och musiken som gemensam nämnare.

Freja Carlsson, 16, från Halmstad, Ella Björfalk, 17, och Nourjeen Mohamad, 18, båda från Kungsbacka har, tillsammans med sju andra, deltagit i Systrarna Halland, ett mentorprogram för unga musikintresserade tjejer.

– Fast vi säger bara Systrarna, vi är ju härifrån Halland så det behöver vi inte säga.

Nervöst

Målet med Systrarna är att ”unga halländska tjejer ska uppmuntra varandra i sitt musikskapande”. En gång i månaden har deltagarna träffats på olika platser i Halland, under ledning av två professionella musiker. Det har varit fullmatade heldagar där de lärt känna olika bitar i musikens stora pussel – testa instrument, sjunga, komponera, spela in, juridik, med mera.

– Jag var lite nervös och undrade vad jag gett mig in på när jag fick reda på att jag kommit med, säger Freja som är den yngsta av Systrarna.

Hennes oro försvann snabbt när allt kom igång.

– Vi har verkligen inspirerat varandra. Jag har fått träffa personer som tänker på olika sätt och har olika åsikter, och det är kul.

Alla tre beskriver tiden i Systrarna som en bra balans mellan kravlös lekfullhet och tydlig ambition om musikalisk utveckling.

– I början var det ganska lugnt och inte så krävande, men det har blivit mer och mer avancerat, säger Nourjeen.

Ella nickar och fyller på:

– Vi har blivit utmanade, men utan press. Det har liksom varit en känsla av att vi ska göra vårt bästa. Vi har varit en liten grupp där jag känt att jag kan vara mig själv.

Bearbeta känslor

Musikintresset hos dessa tre tjejer fanns redan innan Systrarna, och har knappast minskat under året som gått.

– För mig är musik som ett sätt att bearbeta känslor, säger Freja.
– Man kan till och med få syn på känslor som man inte visste fanns inom en, menar Ella som säger att hon hållit på med musik i hela sitt liv och nu går ett gymnasieprogram med estetisk inriktning.
– Det här är ändå annorlunda än skolan, friare på nåt sätt.

Nourjeen är kurd, med rötter i Syrien.

– Jag lyssnar på kurdisk och arabisk musik, svensk folkmusik och pop, svensk och engelsk. Det blir en mix av allt och det gillar jag, för jag är ju själv en mix.

Systrarna har inneburit nya steg i tjejernas musikaliska utveckling. Ella har skrivit sin första egna låt i projektet.

– Jag vet inte om jag kommer lägga ut den på Spotify, men det är i alla fall en första låt.

För Nourjeen har intresset väckts för att producera och arbeta med musikteknik.

– Jag hade aldrig varit i en professionell studio tidigare. Nu har jag kommit på att jag gillar musikproduktion och vill hålla på mer med det.

Killfritt

– Alltså, jag gillar att spela med killar, men de kan ibland vara lite bestämmande, säger Ella.

Freja och Nourjeen instämmer även om de inte gärna vill generalisera. De menar ändå att inom musiken kan killar ibland vara lite påfrestande. Ofta sätter de ramarna för vad som ska göras och hur det ska gå till.

– Killar spelar instrument, bestämmer låtar och producerar. Tjejerna ska stå på scen, vara snygga och sjunga. Jag menar inte att sång är oviktigt, säger Nourjeen, men här i Systrarna har vi tjejer fått testa allt. Vi fyllde alla platser och det har gått hur bra som helst.

Ella tycker att det har varit befriande att experimentera med olika uttryck och genrer, på ett avslappnat och tillåtande sätt.

– Det är ofta en press på oss tjejer, och den verkar öka när killar är med. Du ska se ut så där och uttrycka dig så här, liksom. Att hålla på med musik är att blotta sig. Här har jag känt att jag får vara den jag är, jag behöver inte ändra på mig och göra mig till.

Freja har råkat ut för trista händelser i skolan, som fått självförtroendet att vackla.

– Jag har fått kommentarer från killar, typ ”fy fan vad dåligt det där lät”. Sånt har jag inte hört här. Vi peppar varandra.

Framtiden

När framtiden kommer på tal börjar alla tre prata oavbrutet och i munnen på varandra. Planerna går åt olika håll.

Nourjeen är helt klar över att hon vill utbilda sig och jobba inom musik.

– När jag sa det hemma sa mamma och pappa: ”Du kommer inte att få mat på bordet”. I Syrien är musik en hobby, inte ett jobb. Nu har de ändrat sig. De har fattat att man inte behöver bli världsartist för att försörja sig på musik.

Freja som just slutat grundskolan tvekar inför framtiden.

– Jag tar det lite som det kommer. Det kan ju vara svårt att ha musik som yrke. Jag funderar på att bli lärare och tänker att man kan hålla på med musik ändå.

Ella vill syssla med något kreativt, och viktigast av allt är ett arbete som hon trivs med.

– Jobbet är ju så stor del av ens liv, och jag vill göra nåt jag verkligen tycker om.

Året med Systrarna Halland

September: Uppstartsläger, Hylte
Oktober: Låtskriveri, Kungsbacka
November: Musikproduktion, Studio Recordia, Varberg
December: Sceniskt uttryck, Kulturhuset Nolltrefem, Halmstad
December: Musikhjälpen, Varberg
Januari: Marknadsföring, Juridik, Varberg
Februari: Studioinspelning, Studio Recordia, Varberg
Mars: Repa, Studiefrämjandets replokaler, Falkenberg
Maj: Liveworkshop, Kungsbacka teater
Maj: Livespelning, Kungsbacka teater

Marika & Mollie – mentorer för Systrarna Halland

Systrarna Halland har letts av Marika Wittmar och Mollie Minott.
Marika Wittmar är sångerska, låtskrivare, musiker och sångcoach. Har varit aktiv främst inom folk/världsmusikgenren. Nu på gång med ny musik i sitt band Wittmar.

Mollie Minott (Mollie Lindén) har varit med i Idol. Släppte första singeln 2017 och har sedan dess varit med och skrivit och producerat alla sina låtar, bland annat singeln False Alarm.

Evelina Mattsson, Studiefrämjandet

Vi vill peppa tjejer att ta plats

– Många tjejer som håller på med musik, gör det ensamma. Med Systrarna Halland vill vi ge dem en chans att utvecklas tillsammans.

Det säger Evelina Mattsson som arbetar med musik på Studiefrämjandet Halland.

– Inom musiken dominerar killarna. När tjejer kommer med är rollerna ofta redan satta, det kan vara svårt för dem att göra sig gällande bland alla killar. Vi vill peppa tjejerna att ta större plats och testa sina egna gränser. Här har alla fått pröva olika instrument, och vi har haft en stor genrebredd, säger Evelina Mattsson.

Hon har följt deltagarna under året och sett hur de utvecklats, både mänskligt och musikaliskt.

– Deras självförtroende har växt varje gång vi träffats. Jag tror också de fått kontakter för resten av livet. De är ju i den åldern när man börjar bygga sina nätverk.

Idén med ett mentorprogram kommer från Gävleborg, där Studiefrämjandet gjort en liknande satsning ihop med region Gävleborg. I Halland har projektet skett i samverkan med Musik Hallandia, Region Hallands musikavdelning. Efter ett lyckat första år blir det nu en uppföljning.

– Det blir nog inga problem att fylla upp platserna. Folk har redan börjat anmäla sig, säger Evelina Mattsson.

Läs mer om Studiefrämjandets musikverksamhet!

Ur Cirkeln nr 2 2022.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 1 september 2022