• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Mello en vändpunkt för rockmusikern Moa

Hennes band Browsing Collection har spelat på allt ifrån Sweden Rock Festival till Melodifestivalen och Jordgubbens dag i Vara. Samtidigt är hon, genom sitt ledarskap i Sweden Rock-kollo, en stor förebild för många unga kvinnliga hårdrocksmusiker. Cirkeln fick en träff med gitarristen och inspiratören Moa Lenngren.

– Musiken har alltid varit min största hobby. Att skriva musik med mina bästa kompisar är den härligaste uppväxten jag kan tänka mig. Vår vänskap och vårt hårda arbete med musiken har varit en häftig resa.

Moa Lenngren startade rockbandet Browsing Collection hemma i Skövde redan som 13-åring. Genom åren har de byggt en hyllad karriär och turnerat både i Sverige, Europa och Asien. Men varför blev det hårdrock?

– Mina föräldrar lyssnade på rock när jag var ung. Deras musiksmak lade grunden till mitt rockintresse men jag övergick snart till mer modernare rock. I bandet började vi exempelvis först med punk för att sedan spela mer metal. Man kan nog säga att rockhistorien avspeglas i vår musik.

Mello gav nya perspektiv

Efter att ha varit trogen de klassiska rockscenerna antog bandet en ny utmaning 2022 genom chansen i Melodifestivalen – en arena som normalt sett inte är så hipp i hårdrocksbranschen.

– Vi hade faktiskt tackat nej till Mello sex gånger tidigare, eftersom vi krävde att få skriva låten själva. Det fick vi göra den här gången. Men från början skrev vi faktiskt Face In the Crowd för ett dataspel och till ett annat band. Låten är ju egentligen poppigare än den musiken vi normalt spelar.

Att det var dataspelsvärlden som indirekt gav bandet en plats i Melodifestivalen 2022 är ingen slump. Förutom musiken jobbar nämligen Moa som business coach på Science Park i Skövde. Där hjälper hon nystartade spelföretag att förverkliga sina idéer.

– Efter studenten pluggade jag dataspelsmusik i Skövde. Där fick jag en helt annan vänskapskrets och började spela mera. Jag jobbade i fyra år som dataspelskompositör. Det var kul att kombinera det med mitt hårdrocksintresse.

Spelat för en back öl

Trots att Browsing Collection inte gick långt i Melodifestivalen gav tävlingen mer för bandets karriär än de hade vågat tro.

– Tack vare Mello har vi kunnat ta bättre betalt och få bättre förutsättningar. Tidigare har vi typ spelat för en back öl och sovit på sunkiga madrasser i källare. Nu får vi lyxen att sova i varsitt hotellrum. Det är inget vi är vana vid.

Samtidigt blev Mello en vändpunkt som både tog och gav energi. Före tävlingen tvingades bandmedlemmarna ta mycket ledigt från sina jobb och, förutom att spela musik, även lägga tid på allt ifrån att prova kläder till att göra dansövningar.

– Efter Mello fick jag minst hundra meddelanden per dag i sociala medier och plötsligt fick vi uppträda på ännu flera scener. Vi spelade på allt ifrån Sweden Rock Festival till Jordgubbens dag i Vara. Det blev stadsfester, familjeevent och till och med Bingolotto. Vi körde på stenhårt ett år, och det tog mycket energi – både mentalt och fysiskt. Allt runt turnerandet, som sociala medier och att vara tillgänglig hela tiden gjorde mig utmattad.

Den intensiva tiden före, under och efter Mello gav bandet en rejäl tankeställare. Hur skulle de fortsätta musikkarriären och ändå behålla hälsan, spelglädjen och den goda gemenskapen? Berömmelse och framgång blev helt plötsligt inte lika viktigt längre.

– Vi satsar lika mycket på musiken fortfarande, men vi har omvärderat och prioriterat vår tid. Från att gjort allting själva tar vi nu hjälp. Vi samarbetar mer med andra låtskrivare och producenter och fokuserar på det vi tycker är roligast – att skriva och skapa.

Förebild för unga tjejer

Förutom att själv spela musik har Moa också inspirerat andra musiker – bland annat som ledare i Sweden Rock-kollo. Kollot arrangeras årligen av Studiefrämjandet och Sweden Rock med syftet att peppa unga tjejer och transpersoner att spela rockmusik. Deltagarna kommer från hela landet till Hällevikslägret i Sölvesborg för att andas och leva hårdrock i fyra dagar.

– Det är den roligaste veckan på hela året och ett otroligt viktigt initiativ. Vilka möten vi skapar! På den avslutande kvällsrundan när alla deltagare får berätta om sin vecka är det svårt att hålla tillbaka tårarna. Det känns fantastiskt att vara en del av deras utveckling. De inspirerar oss ledare lika mycket som vi inspirerar dem.

Flera av Moas bandkollegor i Browsing Collection är ledare under kollot. Mångfalden av ledaregenskaper har blivit en av kollots framgångsfaktorer.

– Någon är mer tydlig och pedagogisk, någon är tidspolis och någon är lite fjantigare och håller igång stämningen. Själv gillar jag struktur, planering och att vara mer kompis med deltagarna. Jag är inte den stränga typen, utan mera som en pedagog och kurator. Alla ska få vara sig själva och komma till tals.

Moa var själv deltagare på ett liknande kollo 2011, vilket gick under namnet Girl Power Rock Camp. Hon om någon vet hur det är att växa upp som musiker och tjej i en mansdominerad bransch.

– Genom åren med kollot har jag ändrat inställning till att prata om hur det är att vara kvinna i musikbranschen. Tidigare var det jobbigt att alltid få frågan hur det är att ”spela i ett tjejband”. Nu lyfter jag gärna den diskussionen själv. Att stötta hårdrockande ickemän har blivit en naturlig identitet – både för mig och mitt band.

Bondgården nya projektet

Nyligen fyllde Moa 30 och sedan något år tillbaka bor hon med sin sambo i en nyinköpt bondgård utanför Mariestad.

– Renovering av hus och lador har blivit mitt nya skapande. Vi har skaffat höns, alpackor, getter och två katter. Drömmen är att näst intill kunna livnära oss på lantbruket och bli självförsörjande. Vi har också planer på en partylada med scen.

Moa har också startat ett coverband för dataspelmusik som heter The Multiplayers.

– Där får jag utlopp för både mitt spel- och musikintresse. Och så har jag och min syster raggarbandet Rövhål och Alvedon. Vi har faktiskt en ”one hit wonder” som heter Sommar På Schlätta. Låten vann pris i Sveriges Radio 2022 för Skaraborgs roligaste låt.

Ja, det är verkligen fullt i kalendern för Moa. Både band, jobb, dataspel och bondgårdsliv ska hitta sin plats. Det är inte helt lätt att hitta balansen.

– Jag känner en viss utmattning efter att ha kört rakt in i kaklet hela mitt liv. Ett tag hade jag fem jobb och tre band samtidigt. Största lärdomen i mitt liv är att man inte kan göra allt. Just nu är det mest givande att pyssla hemma, men också att ha tid för att åka ut och spela. Och så jobbet förstås.

Hemliga framtidsplaner

Moa är försiktig med att berätta om sina musikaliska framtidsplaner. Hon och bandet är mitt uppe i en nystartsprocess som de kallar Browsing Collection 3.0. Senare i höst får fans och andra veta mera.

– Vi rör om lite i grytan. Browsing 1.0 var tiden när vi var små, 2.0 när vår sångare Mimi kom med 2014 och 2.5 var tiden med Mello. Nu vill vi hitta ett nytt fräscht uttryck – både för vår egen skull och för att vi ska orka minst femton år till.

Om Moa Lenngren

Ålder: 30
Gör: Gitarrist i Browsing Collection
Bor: Mariestad
Lyssnar på: Just nu rock på svenska från Strängen och Huggorm. Men jag gillar också Larkin Poe.
Tittar på: Mina katter och Marvelserier
Förebild: Mia Coldheart från Crucified Barbara. Hon var den första kvinnliga gitarristen jag hörde och hon har peppat mig massor.

Moa: Vad tänker du på när du hör ordet?

Hårdrock – Black Sabbath
Mello – Fjäderboa
Sommar – Öl i solen
Folkbildning – Träffa människor och dela erfarenheter
Dataspel – Bästa jobbet man kan ha
Sociala medier – Roliga reels på Instagram
Feminism – Allas lika värde och allas rätt till samma förutsättningar

Läs mer om Studiefrämjandet musikverksamhet.

Ur Cirkeln nr 2 2023.

  • Text: Daniel Forsberg
  • Senast ändrad: 26 september 2023