• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Livekarusellen och Danskarusellen

Nu är årets upplaga av Livekarusellen och Danskarusellen igång, med framträdanden över hela landet. I år deltar över 100 band/artister och cirka 25 dansgrupper. (Ur Cirkeln nr 3 2022)

Livekarusellen är en av Sveriges största och mest långlivade musikarrangemang. Sedan starten 1987 har tusentals musikgrupper och artister över hela landet deltagit. Danskarusellen bygger på samma koncept som Livekarusellen. Inte lika stort, men på tillväxt.

Tanken är att peppa unga musiker och dansare att utvecklas och möta en publik. Varje deltagare får uppträda på scen i sitt hemlän, vid tre tillfällen. För många är det första scenframträdandet någonsin.

Karusellerna jobbar för en jämställd musik- och dansscen. De är öppna för alla över 13 år, oavsett musikgenre, dansstil och erfarenhet. Det är kostnadsfritt att delta.

Tidigare var Livekarusellen och Danskarusellen tävlingar med jury och poängutdelning. Nu har man gått ifrån det. Men fortfarande utses vilka som får gå vidare till distriktsfestival och senare till riksfestival. Hur uttagningen går till skiftar i olika delar av landet. Nästa riksfestival, med deltagare från hela landet, hålls i Hallunda folkets hus i Stockholm den 18 februari 2023.

Alla deltagare får feedback på sitt framträdande. Artistcoacher, andra deltagare och ibland publiken kan komma med konstruktiv feedback. Ett uppskattat moment som gör att deltagarna kan utvecklas vidare.

På webbsidorna för Livekarusellen och Danskarusellen finns mer information och aktuella arrangemang.

Ur Cirkeln nr 3 2022.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 13 december 2022