• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Katapulten i Norrköping

På Livekarusellen och Danskarusellen får unga musiker och dansare över hela landet chans att stå på scen. I år firar Karusellen 30 år och är därmed ett av Sveriges mest långlivade och största musikarrangemang. Cirkeln var med på Katapulten hos Studiefrämjandet i Norrköping, startskottet för årets Karusell i Östergötland. (Ur Cirkeln nr 1 2017)

Lördag kväll på Dynamo musikhus i Norrköping.  Katapulten pågår för fullt på fyra scener. Sextio framträdanden på sju timmar, femtio med musik och tio med dans. Fullspäckat schema alltså, i högt tempo på hög volym.

Hela Dynamo vimlar av laddade artister, nyfikna vänner, peppande föräldrar och folk som vill hänga en lördagskväll tillsammans med unga musiker och dansare från trakten. Cirka 500 besökare räknar man med under kvällen, men ingen har riktig koll eftersom det är fritt inträde, folk glider ut och in, hämtar pizza och kommer tillbaka, hänger i det alkoholbefriade caféet eller cirkulerar mellan de fyra scenerna. Stämningen är avslappnat familjär.

– Lugn och städad tillställning det här, jag förväntar mig inga skandaler ikväll, säger den inhyrda vakten Markus med ett leende.

Men det är klart att det är nerv och laddning i luften. Att det inte är någon vanlig lördagskväll för många av de unga artisterna märks tydligt. På de fyra scenerna är allt noga förberett med ljud- och ljustekniker, bandvärdar och jurymedlemmar som ska bedöma alla framträdanden.

Alice Lundin, 16 andas ut några meter från scenen, efter att hon och hennes tre kompisar i dansgruppen 4 Motion just klarat av sitt uppträdande. Allt gick bra, även om Alice tappade kepsen mitt i dansen.
– Jag fick väl lite panik när det hände, men det är ingen fara.

4 Motion gör koreografin tillsammans i studiecirkel.
– Man blir glad av dans. Vi lär känna varandra i gruppen och har kul tillsammans.

För Alice är dansen ännu så länge ett fritidsintresse, men så klart finns tankar om framtiden.
– Man drömmer väl om en proffskarriär, men det är lång väg dit.

Bakom en av de andra scenerna laddar Kromosomen för sitt gig. Bandet har funnits i flera år i olika konstellationer. Namnet föddes som ett skämt på en biologilektion för länge sedan och hänger fortfarande med.
– Vi spelar svensk punk och tycker det är kul att vara här. Vi skapar kontakter och utvecklas, säger sångaren Samuel Cederborg.

När Kromosomen sedan är redo att dra igång ber de publiken att komma så nära scenen som möjligt samtidigt som alla i bandet drar på sig gummimasker för ansiktena. Stämning och attityd.

Så fortsätter Katapulten, akt efter akt. I högt tempo. Patrik Hyberts från Studiefrämjandet är Karusellveteran och han konstaterar att konceptet fortfarande håller, trots att de flesta medverkande ikväll är betydligt yngre än Livekarusellen.
– Det gäller att planera bra och verkligen ge järnet. Den stora glädjen för mig är att se resan som många deltagare gör, från jättenervösa innan de ska upp på scenen till ren eufori efteråt, säger han.

Digitaliseringen har förändrat musikscenen, också i Studiefrämjandet. Det klassiska rockbandet finns kvar, men soloartisterna blir fler för varje år.
– Det är bara att hänga med i utvecklingen.

Patriks egen musikstil reggae lyser dock med sin frånvaro. Men allt kan ju ändras. Och ändras igen.

LIVEKARUSELLEN • DANSKARUSELLEN

  • Livekarusellen är en av Sveriges största och mest långlivade musikarrangemang.
  • Sedan starten 1987 har tusentals musikgrupper och artister över hela landet deltagit.
  • Danskarusellen bygger på samma koncept som Livekarusellen. Inte lika stort, men på tillväxt.
  • Tanken är att peppa unga musiker och dansare att utvecklas och möta en publik. För många är det första scenframträdandet någonsin.
  • Det är en turné i tävlingsformat, där varje deltagare får uppträda ett antal gånger i sitt hemlän, ofta på fritidsgårdar.
  • Deltagarna får feedback på sitt framträdande av en jury.
  • På distriktsfinalen utses en vinnare som går vidare till riksfinalen varje vår.

Läs mer om Livekarusellen och Danskarusellen!

Ur Cirkeln nr 1 2017.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 2 juli 2020