Ledare: Utvecklad folkbildning
Läs ledaren från Studiefrämjandets förbundsordförande Anna Håkansson.

"Folkbildningsutvecklare" är Studiefrämjandets nya yrkesbeteckning på de medarbetare som dagligen arbetar med vår folkbildningsverksamhet. Tidigare har vi använt det diffusa ordet ”verksamhetsutvecklare”. Spelar förändringen någon roll, kanske du tänker? Jag menar att den har betydelse, genom att tydligt signalera att det vi vill utveckla är just folkbildning. Svenskarna är mer välutbildade än någonsin tidigare. I dag har 31 procent läst vidare efter gymnasiet i tre år eller mer, jämfört med 16 procent år 2000. Betyder det att vi är dubbelt så bildade som för 25 år sedan? Jag tvivlar.
Nationalencyklopedin beskriver att bildning ger människor möjlighet att utveckla sin personlighet, öppna sina sinnen för nya perspektiv, bli medvetna och delaktiga medborgare i samhället. Just så ska våra folkbildningsutvecklare se sin roll. I hög grad är det så redan idag, och nu tar vi steg vidare. Förutom våra medarbetare har du som är cirkelledare, tillsammans med våra deltagare, en nyckelroll på vägen till bildning.
Med en krympande ekonomi i studieförbunden är det här så klart inte enkelt. Sverige behöver mer folkbildning, inte mindre. Bästa sättet att övertyga våra folkvalda om vikten av vår verksamhet, är att vi i studieförbunden fortsätter att göra skillnad, och visar det. Trots tuffa tider finns i Studiefrämjandet både framtidstro och en fast övertygelse om att vår folkbildning gör skillnad, för enskilda människor och för vårt samhälle.
I slutet av april hade Studiefrämjandet förbundsstämma, som genomfördes digitalt. Jag är stolt och glad över att ha fått förnyat förtroende som förbundsordförande för de kommande två åren. Men ansvaret för att utveckla folkbildningen – det vilar på oss alla som verkar i Studiefrämjandet.
/Anna Håkansson, förbundsordförande Studiefrämjandet