• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Ledare Cirkeln nr 2 2021

Sociala istiden är snart förbi. Läs Cirkelns ledare, skriven av Andrea Rodriguez, ny förbundsordförande i Studiefrämjandet.

Sociala istiden snart förbi

Som nytillträdd förbundsordförande för Studiefrämjandet är detta min första ledare i Cirkeln. Full av ödmjukhet, stolthet och iver över att ha fått förtroendet ser jag fram emot att få fortsätta min gärning för folkbildningen, tidigare som anställd, nu som förtroendevald.

Anledningarna till att jag brinner för folkbildningen är många. Varenda cell i kroppen är fylld av minnen av tillfällen där vi som studieförbund genom folkbildning utvecklat människor och utvidgat deras sinnen. Allt präglat av mänskliga möten i ett tryggt och varmt sammanhang där alla accepterats. Engagerade människor har tagit ansvar, planerat, modererat och arrangerat.

Efter mer än ett år av pandemi, där också studieförbundens verksamhet debatterats, ser jag mer än någonsin fram emot att hjulen åter börjar snurra. Att vår personal tillsammans med ledare och deltagare kan börja planera verksamhet med fysiska möten igen. Både hjärna och själ dräneras utan det sociala kittet, det informella lärandet, myllret och diskussionerna. Jag längtar efter att tycka olika i grupp och diskutera tills vi förstår varandra och går därifrån mycket klokare.

Jag har under pandemin ofta reflekterat kring hur mycket medmänsklighet det finns och hur mycket vi hjälpts åt. Nu när vi får tina fram ur den långa sociala istiden behövs det mer än någonsin! Vi hjälps åt att dra med varandra! Att få igång varandra! Vi engagerar oss tillsammans och likt ett pussel bidrar vi med vad vi kan, och får hjälp med annat!

Utmaningar finns för studieförbunden och Studiefrämjandet. Bidragsvillkoren ska vi ta ansvar för och följa, vi ska granska och följa upp. Vi ska lära av det som hänt, diskutera och hjälpas åt så att folkbildningen är sitt allra, allra bästa. För folkbildning är oumbärlig – för dig och mig och alla vi känner och inte känner – när vi ska bygga det VI som är demokratin.

Andrea Rodriguez, förbundsordförande i Studiefrämjandet

Ur Cirkeln nr 2 2021.

  • Text: Andrea Rodriguez
  • Senast ändrad: 14 juni 2021