• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Främja den kulturella nyfikenheten (Ledare nr 3 2022)

Läs ledaren av Studiefrämjandets förbundsordförande Anna Håkansson.

Vad betyder kultur för dig? Frågar vi människor i vår närhet är jag säker på att svaren kommer att skifta. Opera eller silversmide? Camilla Läckberg eller lajv? Dansa tango, spela tango eller lyssna på tango? Väldigt få skulle nog svara: ”Kultur betyder absolut ingenting för mig?”

Själv skulle jag kalla mig kulturellt nyfiken. Det har hänt att jag fått frågan om min musiksmak. ”Allätare”, brukar jag säga, fullt medveten om att det låter lite vagt och svävande. Men det finns en poäng med att vara kulturellt svävande. Jag vill inte avfärda något på förhand, utan testa det mesta: Blir jag oberörd, berörd eller kanske upprörd? Oavsett vilket är en sak säker: Kultur berikar mitt liv.

Jag vet att jag delar min kulturella nyfikenhet med många. Det är en förklaring till varför studieförbundens kulturverksamhet varje år lockar hundratusentals deltagare.

Namnet på vårt studieförbund är Studiefrämjandet. Jag tror det kan vara värt att fundera på det andra ledet i namnet – främjande. Att främja betyder enligt ordboken att underlätta, stödja, gynna. Jag tänker att det är precis så vi ska agera.

Vi ska underlätta för människor att uppleva och utöva kultur genom ett rikt utbud av folkbildningsaktiviteter. Vi ska stödja dem som kanske saknar mod eller ekonomiska resurser att våga något nytt och okänt. Vi ska gynna nyfikenheten.

I Studiefrämjandet ska kultur aldrig vara en snobbig statusmarkör. Hos oss är all kultur finkultur. I det folkbildande kulturlivet ska högtidliga begrepp som demokrati och alla människors lika värde ta gestalt.

”Kultur är både en samlande och utmanande kraft i samhället.” Så står det i Studiefrämjandets Strategi 2131. Precis så är det – kulturen samlar oss i gemenskap. Kulturen utmanar oss som individer och samhällsmedborgare. Med en fri, levande kultur syresätter vi oss själva och hela vårt demokratiska samhälle.

En God Jul och ett Gott Nytt År!

/Anna Håkansson, förbundsordförande Studiefrämjandet

Ur Cirkeln nr 3 2022.

  • Text: Anna Håkansson
  • Senast ändrad: 9 december 2022