• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Sunda barn utan pekpinnar

Stor folkhälsosatsning i Studiefrämjandet. Studiefrämjandet i Västmanland har i flera år arbetat för att förebygga övervikt och ge familjer vägledning till bättre kost-vanor och ett aktivare liv. Nu har Arvsfonden beviljat 4.1 miljoner kronor för Sunda barn – för föräldrar i ett nytt land. (Ur Cirkeln nr 3 2021)

– Vi vill erbjuda roliga vägar till ett hälsosammare liv. Det säger Karin Ekstedt på Studiefrämjandet i Köping som nu drar igång den treåriga satsningen Sunda Barn - en kurs som kombinerar samtal och aktiviteter för hela familjen.

Projektledaren Maarit Hallström är anställd och nu ska kurser genomföras över hela Västmanland, med början i Köping, Västerås och Sala.

– Vi har tidigare haft svårt att nå ut till invandrade. Därför satsar vi nu på att bjuda in familjer till öppna aktiviteter i bostadsområdena, som en inkörsport till våra kurser. Så klart vill vi även att infödda svenskar ska delta. Det kan bli givande möten, säger Karin Ekstedt på Studiefrämjandet.

Hela familjen deltar

Kursen Sunda barn kommer att ha åtta träffar med teman som kost, hälsa och motion. Hela familjen deltar och lärandet kombineras med roliga aktiviteter i ”prova på-format”. Ledarna kommer främst från skolhälsovården och föreningslivet.

– Det kan bli idrott, dans, matlagning och naturutflykter. Vi kan fixa det mesta, men först ska vi fråga deltagarna vad de vill göra, säger Karin Ekstedt.

Övervikt är ett tilltagande problem, inte minst bland unga. Ofta är det ett tecken på okunskap om fritidsaktiviteter och bra matvanor.

– Det är lätt att ungarna fastnar vid datorn och föräldrarna i tv-soffan. Och att det blir mer chips och läsk än grönsaker. Vi vill visa på alternativ där hela familjen kan delta.

Inga pekpinnar

Pekpinnar och skuldkänslor är bannlysta i Sunda barn. Övervikt är inte heller ett krav för att få delta.

– Vi ser inte bakåt utan framåt. Det kan handla om att vi peppar varandra till att ta små steg, som nyttigare fredagsmys och att göra en utflykt i naturen. Framför allt vill vi stärka gemenskapen i familjen, för det är en nyckel till förändring, säger Karin Ekstedt.

Sunda barn inleds till nu i höst i tre kommuner. Tanken är att Sunda barn ska spridas vidare i Västmanland, och om intresse finns till andra delar av landet. Kommuner, skolor, Friluftsfrämjandet och Sisu, Idrottsutbildarna är några av samarbetspartnerna.

Läs mer om Studiefrämjandets verksamhet inom hälsa!

Ur Cirkeln nr 3 2021.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 17 september 2021