• Language

    Use Google Translate to view the web site in another language.

Gå till Studiefrämjandet.se

Rebecka brinner för arternas rikedom

Läs intervjun med Rebecka Le Moine som bland annat blivit utsedd till Årets Miljöhjälte 2017. Rebecka har haft föreläsningsturné om jordens artrikedom och brinner rejält för biologisk mångfald. (Ur Cirkeln nr 2 2018)

Hur många arter finns det på jorden? 8,7 miljoner säger en siffra. Betydligt fler om man räknar med alla organismer utan cellkärna. Betydligt färre om man bara tar med de arter vi människor känner till. Artrikedomen är med andra ord svåröverskådlig. Men också sårbar.
– En art som utrotas är borta för alltid, och vi vet sällan vad det får för konsekvenser innan det händer, säger naturvårdsbiologen Rebecka Le Moine från Linköping.

Hon har just kommit hem efter en föreläsningsturné om biologisk mångfald. Bollnäs, Sandviken och Jokkmokk var några stopp på resan – och intresset är stort.

Miljöhjälte

Frågan om den biologiska mångfalden får alldeles för lite uppmärksamhet, menar Rebecka. Förra året utsågs hon av Världsnaturfonden till årets miljöhjälte, just för sitt starka engagemang.
– För mig är det en moralisk fråga. Alla arter på jorden har lika stort existensberättigande som vi människor har.

Därför vill hon heller inte välja någon favoritart. Men kan samtidigt inte låta bli att fascineras över de mytomspunna ålarna som färdas på havsbotten mellan alla kontinenter för att fortplanta sig i Sargassohavet.
– Häftigt och mystiskt på samma gång, säger hon.

Väljer hoppet

Rebecka beskriver sina föreläsningar som ett slags filosofiska samtal, där deltagarnas frågor och tankar får stort utrymme. Hur ser då framtidsutsikterna ut för den biologiska mångfalden? Om Rebecka ska välja mellan hopp och hot så väljer hon definitivt hopp.
– Läget är kritiskt men vi kan göra skillnad. Du får aldrig känna att du är för liten för att påverka.

  • Föreläsningsturnén har genomförts i samarbete med Naturskyddsföreningen och på en del platser med Studiefrämjandet.
  • www.natursidan.se som drivs av Erik Hansson kan du läsa mer om biologisk mångfald och annat med koppling till naturen.

Bioblitz eller artbingo?

Rebeckas engagemangstips för biologisk mångfald

Bioblitz

Tävla i att hitta så många arter som möjligt inom ett avgränsat område. Går lika bra i vildmarken som i en stadspark.

Artbingo

Klassisk bingo, men med arter i stället för nummer. Fem i rad ger Bingo. Kräver lite förberedelser, men är garanterat populärt.

Bygg ett bihotell

Dagens vildbin har svårt att hitta någonstans att bo. Du kan hjälpa dem att lösa bostadsbristen, genom att bygga ett enkelt bihotell. Allt du behöver är bambupinnar, ett snöre och några spikar. Placera hotellet i soligt och blommigt läge. I det avseendet skiljer sig inte bin från människor. På www.naturskyddsforeningen.se får du en mer detaljerad beskrivning av hur du tillverkar ditt bihotell.

Folkbildning

Samla några intresserade och engagera er! Studiecirkel, utställning, filmvisning, insändare eller politisk påverkan. Allt är möjligt – allt behövs!

Biologiska mångfaldens dag

År 2002 utsåg FN den 22 maj till den internationella dagen för biologisk mångfald. Årets dag har just genomförts med olika aktiviteter runt om i landet. Men den kommer igen, den 22 maj varje år.

Kolla in Studiefrämjandets och Naturskyddsföreningens studieplan Naturligtvis - om biologisk mångfald i din trädgård!

Ur Cirkeln nr 2 2018.

  • Text: Thomas Östlund
  • Senast ändrad: 16 juni 2020